2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Diszkriminációtesztelés
2007. 10. 05. 00:00

A visszajelzés elmaradása az álláskeresés ezen legelemibb formájában is nagyobb a férfiak, a roma származásúak és a fogyatékkal élők körében.

2006-ban fiktív önéletrajzokat küldtek el négy város munkaerőpiacának titkárnőt, üzletkötőt, eladót, telemarketingest, felszolgálót vagy asszisztenst kereső apróhirdetéseire. Minden hirdetésre azonos számban küldtek el olyan hirdetést, amelyben a munkavállaló férfi vagy nő, roma vagy nem roma, illetve kisebb fogyatékkal élő. A hirdetések egy részéhez fényképet is csatoltak. Az önéletrajzok negyedére érkezett érdeklődést kifejező visszajelzés.

Alacsonyabb volt a visszajelzés aránya az asszisztens és ügyintéző, illetve a fényképes, magasabb volt a visszajelzés aránya a telemarketinges és üzletkötő munkakörök, illetve az on-line válaszolás esetében.

A visszajelzés elmaradása az álláskeresés ezen legelemibb formájában is nagyobb a férfiak, a roma származásúak és a fogyatékkal élők körében.

A nem és a származás hatását együttesen vizsgálva a nem roma nőknek van a legnagyobb esélye visszajelzésre, a többi munkaerő-piaci csoport elutasítása kismértékű és egyforma. A fogyatékkal élők körében a nők inkább számíthatnak visszajelzésre. A fénykép sokban megváltoztatta a visszajelzés esélyét. Ha az önéletrajz fényképes, akkor a romakinézet a nem roma kinézetűekhez képest nagymértékben csökkenti a visszajelzés esélyét. A férfiak esélye a visszajelzésre nő, ha az önéletrajzhoz fénykép is tartozik.