2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szerbiának 50 ezer romát kell visszafogadnia
2007. 09. 20. 00:00

Mintegy 50 ezer romát kell visszafogadnia Szerbiának az Európai Unióból a kedden kötött vízumkönnyítési megállapodás értelmében.

Szerbiának mintegy 50 ezer romát kell visszafogadnia az Európai Unióval (EU) aláírt vízumkönnyítési megállapodás értelmében, de erre önmagában, segítség nélkül képtelen - jelentette ki egy szerbiai roma parlamenti képviselő.

Szerbia és az EU képviselői kedden írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a szerb lakosság bizonyos csoportjaihoz tartozók - diákok, üzletemberek, újságírók - az általános előírásoknál enyhébb feltételekkel kaphatnak beutazási engedélyt az unióba.

A schengeni vízumért 35 eurót (8750 forint) kell fizetniük, ami fele a normál tarifának. A könnyített feltételekről már évek óta folynak a tárgyalások, de Németország ellenállása miatt csak lassan sikerült egyezségre jutni - írta a BBC.

A teljes vízummentességről szóló tárgyalások hamarosan kezdődhetnek, de Franco Frattini, az EU igazságügyi főbiztosa szerint ehhez teljesíteni kell az illegális bevándorlás felszámolására tett ígéreteket, megerősíteni a határellenőrzést, és biztonságos, biometrikus adatokat tartalmazó útleveleket kell bevezetni.