HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elmaradt Romano Drom amerikai turnéja

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  amerika, usa, vízum, Romano Drom
2007 Szeptember 20    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Romano Drom talán a legismertebb magyarországi cigányzenekar külföldön. Már két lemeze jelent meg egy francia kiadónál és szinte alakulásuk óta folyamatosan turnéznak. Most többállomásos amerikai turnéra indultak volna, de az amerikai állam megtagadta a vízumok megadását, így a már megszervezett koncerteket vissza kellett mondani.

Hirdetmény

Nem ez volt az első eset

2004-ben az amerikai nagykövetség beperlésére készült Gáspár Győző, a Romantic frontembere. Állítása szerint személyiségi jogot sértő kérdések tömkelege után, megalázó vízumbeszélgetés végén közölték vele: nem utazhat sem ő, sem felesége, sem csapata az óceán túlpartjára a tv2-vel.

A faggatózás után a nagykövetségen nem látták garantáltak, hogy Győzike és neje valóban visszatérnek majd Magyarországra, ezért megtagadták tőlük a vízumot.

Akkor dr. Farkas Lilla, a Magyar Helsinki Bizottság jogi képviselője kijelentette: több panaszosról tudnak, akiket a vízumeljárás során "emberségükben aláztak meg" az amerikai nagykövetségen.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Romantic amerikai útja meghiúsult. 2002-ben egy New york-i meghívásnak nem tudtak eleget tenni, mert akkor sem kaptak kiutazási engedélyt. Győzike akkor azt mondta: szerinte roma származása miatt nem kaphatott vízumot.

Végül a médiának köszönhetően újabb elbeszélgetésre hívták be őket, ezt követően mindannyian megkapták a vízumot.

Az amerikai vízum eltörléséért küzd az Európai Unió

Az Európai Bizottság nyomást kíván gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy szüntesse meg a vízumkötelezettséget tíz uniós-tagállam, köztük Magyarország állampolgáraival szemben.

A brüsszeli testület júliusig jelentést ad ki a tárgyalásokon elért eredményekről. Az Európai Parlament külügyi bizottságában elfogadott állásfoglalás szerint az amerikai vízumkötelezettség indokolatlan diszkriminációt jelent a régi és az új uniós tagállamok állampolgárai között.

George Bush tavaly november végén jelentette be: megpróbálja meggyőzni a kongresszust arról, hogy további országok kerüljenek be a vízummentességi programba, és az új európai uniós tagországok vízumkötelezettségének eltörlését fogja kezdeményezni.

A The Washington Post néhány héttel ezelőtt ugyanakkor arról írt, hogy a kelet-európaiak vízummentessége egy olyan nagyobb belbiztonsági törvénycsomag része, amelyet George Bush elnök más okok miatt valószínűleg meg fog vétózni.

A vízummentességet élvező 27 országgal szemben jelenleg a kelet-európai államok polgárainak 100 dolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.

A kis Csehország gondolt egyet, és szembeszállt a nagy USA-val vízumügyben. Legalábbis a cseh külügyminiszter javaslata a Csehországba való beutazást megszigorítaná az amerikai, kanadai és ausztrál turisták számára, mivelhogy azok sem hajlandók eltörölni a cseh állampolgárokra vonatkozó vízumkényszert.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt