2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb romabotrány: a segélyből vonták le a tankönyvek árát és a kommunális adót?
2007. 09. 11. 00:00

A helyi roma vezető szerint a nyírmihálydi polgármester levonatta a segélyből a tankönyvek árát és a kommunális adót, melyre kamatot is felszámoltatott.

Rendbontás nélkül zajlott a lakásfenntartási támogatások kifizetése Nyírmihálydiban - közölte Nagy József, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt: huszonöt tizenkét év alatti gyermek fertőződött meg az elmúlt hetekben hepatitis-A vírussal Nyírmihálydiban. A vírus a település romák lakta részéről indult el főként a rossz közegészségügyi viszonyok miatt.

A település polgármestere ekkor úgy döntött: nem kap segélyt, aki nem rakja rendbe portáját, és nem épít WC-t a házához. Közben a közigazgatási hivatal vezetői arra kérték a polgármestert, hogy törvényesen járjon el az ügyben. Körülbelül 230 család jogosult a támogatásra faluban, hétfőn egész nap tartott a segélyfizetés - mondta a polgármester, aki szerint kevesen vették fel a támogatást a délelőtti órákban a televíziós csatornák kameráit látván. A kisebbségi vezető szerint viszont a község első embere levonatta a segélyekből a tankönyvek árát és a kommunális adót, melyre ötszáz forint kamatot is felszámolt a családoknak.

A polgármester ezzel szemben azt állítja, hogy a családok kérésére vonták le a pénzből a víz és a szemétszállítás díját. A roma elnök elmondása szerint negyvenöt a felújításra szoruló udvari illemhelyek száma és csak egy roma család portáján nincs árnyékszék. Nagy úgy vélte: lejárató kampány folyik a romák ellen Nyírmihálydiban, és megcsappant a vevőkörük, amióta a polgármester azt híreszteli róluk, hogy isznak és nem dolgoznak.

A településen egyébként kosár és söprűfonásból egészítik ki jövedelmüket a romák. A hepatitis-járvány kitörése óta öt új udvari árnyékszék készült el. Ezeket Lakatos Istvántól, a Szabolcs Megyei Közgyűlés elnökétől kapták a romák.

A polgármester úgy nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak, hogy 15 milliós a település forráshiánya, ezért az önkormányzat nem tud segíteni a romáknak.