2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Száz esélyegyenlőségi szakembert képez az oktatási tárca
2007. 09. 11. 00:00

Esélyegyenlőségi szakember-képzést indít az oktatási tárca, miután szeptembertől a régiós pályázatokhoz csatolni kell esélyegyenlőségi tervet.

A oktatási tárca száz esélyegyenlőségi szakembert képez majd - közölte a Roma Sajtóközponttal Dr. Borovszky Tímea a minisztérium Roma Integrációs Titkárságának vezetője. A felkészítő tanfolyam hatvan órát vesz igénybe. A képzésre azoknak a jelentkezését várják, akik a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanulók integrált oktatása, együttnevelése, oktatási esélyegyenlőségének javítása terén kívánnak tevékenységet folytatni. A kurzus célja olyan szakértők képzése, akik felkészültségüknél fogva hatékony segítséget tudnak adni a helyi önkormányzatoknak a települési szintű közoktatási esélyegyenlőségi terv és problématérkép kidolgozásához, a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyerekek és tanulók szegregációmentes nevelésének és esélyegyenlőségének képviseletéhez.

A közoktatási esélyegyenlőségi szakértők feladata elsősorban a közoktatási célú európai uniós forrásokra pályázó települések és intézményekkel való együttműködés: helyzetelemzés készítése a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanulók oktatási helyzetéről, és ez alapján a helyi települési és intézményi közoktatási esélyegyenlőségi program megalkotása. A képzésre a jelentkezőket folyamatosan várja a minisztérium. Dr. Borovszky Tímea elmondta: a jelentkezők iskolai végzetségére nincsen kitétel, de kiválasztásuknál fontos szerepet játszik a gyakorlati tudás megléte. Az önkormányzati visszajelzésekkel kapcsolatban hozzátette, a Közép-Magyarországi Régióban már lefutott a pályázat, és itt mintegy negyven településre jutott el a már kiképzett és munkába állt tizennyolc szakértő.