2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Kóka ellehetetlenítette a roma muzsikus családokat"
2007. 09. 11. 00:00

Raduly József továbbá elmondta: még kedden délután eljuttatják a tárcavezetőhöz és Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz is a cigányzenészek állásfoglalását.

A cigányzenészek nevében Raduly József elmondta: több ezer roma muzsikus emberi és szakmai méltóságát tette tönkre tavaly ősszel Kóka János gazdasági miniszter. Az elmúlt több mint hetven évben a roma előadóművészeknek vizsgát kellett tenniük, hogy megkapják a szakmai minősítést. Biztosíték volt ez a muzsikusoknak és garancia a közönségnek, hogy a vendéglátóhelyeken minőségi zene szóljon. Azzal, hogy a tárcavezető eltörölte ezt a rendeletet, a cigányzenész szakmát segédmunkává alacsonyította - szögezte le az alapítvány elnöke.

Raduly József továbbá elmondta: még kedden délután eljuttatják a tárcavezetőhöz és Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz is a cigányzenészek állásfoglalását.

Zenés tüntetést helyeztek kilátásba

Raduly József közölte: megkeresték a Fidesz egykori oktatási miniszterét, aki ígéretet tett arra, hogy jövő héten interpellál a Parlamentben a cigány muzsikusok érdekében. Amennyiben Pálinkás József fideszes országgyűlési képviselő felszólalása és a kormánytagoknak eljuttatott nyílt levél nyomán sem történik érdemi változás, a roma muzsikusok békés, zenés tüntetést tartanak a Hősök terén. Legvégső esetben pedig Strassbourgig is elmennek a cigányzenészek - összegezte Raduly József.