2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

II. János Pál kápolna Csatkán
2007. 09. 10. 00:00

Az OCÖ II. János Pál pápáról nevezte el a Komárom-Esztergom megyei Csatkán álló kegytemplom mellett épült új kápolnát a hétvégén tartott Mária-búcsún, melyre minden évben több ezren látogatnak el.

A kápolnát Keresztes Szilárd hajdúdorogi görög katolikus megyéspüspök áldotta meg szentmise keretében, és a II. János Pál pápa nevet adományozta neki. Vasárnap Márfi Gyula veszprémi érsek mondott ünnepi szentmisét a kegyhelyen.

A szombati névadományozó ünnepségen az Oktatási Kulturális Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és az Országos Cigány Önkormányzat is képviseltette magát. Hiller István minisztert Kállai Katalin a tárca romaügyi stratégiai főtanácsadója, Kiss Péter minisztert Lankó Károly politikai tanácsadó képviselte.

A két évvel ezelőtt elhunyt pápa 2003. november 19-i audienciáján fogadta az OCÖ által vezetett 180 tagú roma küldöttséget. A delegáció a magyarországi cigányságra és egy fából készült feszületre kérte a katolikus egyházfő áldását. A másfél méteres feszületnek a csatkai kápolna ad helyet.

A csatkai kultusz egy gyógyulás-történetből ered: Ropoli Ferenc plébános feljegyzése szerint 1863-ban a Mária forrásnál egy vak fiú megmosta a szemét és a víztől visszanyerte látását. Ezt az esetet további csodás gyógyulások követték, így a hívek körében hamar népszerű lett a kegyhely.

Kállai Katalin beszéde

A kulturális minisztérium fontos feladatának tartja a roma hitélet megjelenését és megjelenítését. Ennek érdekében a tárca Egyházi Kapcsolatok Titkársága különös figyelemmel kíséri a nagyobb és kisebb egyházak romák között végzett missziói munkáját. Tudjuk, hogy vannak közösségek és kiemelkedő személyiségek, akik évtizedek óta állnak ebben a sok figyelmet, türelmet és szeretetet kívánó szolgálatban, közöttük többen mindennapjaikat is megosztják a körülöttük élő cigány testvéreikkel. Ezek a nők és férfiak életükkel tanúskodnak arról, hogy csak láng gyújthat lángot, csak bizalom ébreszthet bizalmat, csak az igazság és a szeretet lehet inspiráló erő. Szolgálatuk nyomán egyre több roma ismeri fel a saját értékeit, ébred rá arra, hogy nyújthat számára többet is az élet annál, amit társadalmi helyzete engedne. Elérik, hogy a roma közösségek és a többségi társadalom közötti távolság csökkenjen, s a mindennapokban is harmonikusabban élhessenek együtt azok, akik megismerték a közös hit erejét.

Az Egyházi Kapcsolatok Titkársága lehetőségei szerint tenni szeretne azért, hogy a roma misszió elmélyüljön, s az eddigieknél is szélesebb keretek között folyjék. Bízunk abban, hogy ez az ünnep is a hit erősödését, és a hit gyümölcseinek az érlelődését szolgálja.