HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

II. János Pál kápolna Csatkán

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 Szeptember 10    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) II. János Pál pápáról nevezte el a Komárom-Esztergom megyei Csatkán álló kegytemplom mellett épült új kápolnát a hétvégén tartott Mária-búcsún, melyre minden évben több ezren látogatnak el.

Hirdetmény

A kápolnát Keresztes Szilárd hajdúdorogi görög katolikus megyéspüspök áldotta meg szentmise keretében, és a II. János Pál pápa nevet adományozta neki. Vasárnap Márfi Gyula veszprémi érsek mondott ünnepi szentmisét a kegyhelyen.

A szombati névadományozó ünnepségen az Oktatási Kulturális Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és az Országos Cigány Önkormányzat is képviseltette magát. Hiller István minisztert Kállai Katalin a tárca romaügyi stratégiai főtanácsadója, Kiss Péter minisztert Lankó Károly politikai tanácsadó képviselte.

A két évvel ezelőtt elhunyt pápa 2003. november 19-i audienciáján fogadta az OCÖ által vezetett 180 tagú roma küldöttséget. A delegáció a magyarországi cigányságra és egy fából készült feszületre kérte a katolikus egyházfő áldását. A másfél méteres feszületnek a csatkai kápolna ad helyet.

A csatkai kultusz egy gyógyulás-történetből ered: Ropoli Ferenc plébános feljegyzése szerint 1863-ban a Mária forrásnál egy vak fiú megmosta a szemét és a víztől visszanyerte látását. Ezt az esetet további csodás gyógyulások követték, így a hívek körében hamar népszerű lett a kegyhely.

Kállai Katalin beszéde

A kulturális minisztérium fontos feladatának tartja a roma hitélet megjelenését és megjelenítését. Ennek érdekében a tárca Egyházi Kapcsolatok Titkársága különös figyelemmel kíséri a nagyobb és kisebb egyházak romák között végzett missziói munkáját. Tudjuk, hogy vannak közösségek és kiemelkedő személyiségek, akik évtizedek óta állnak ebben a sok figyelmet, türelmet és szeretetet kívánó szolgálatban, közöttük többen mindennapjaikat is megosztják a körülöttük élő cigány testvéreikkel. Ezek a nők és férfiak életükkel tanúskodnak arról, hogy csak láng gyújthat lángot, csak bizalom ébreszthet bizalmat, csak az igazság és a szeretet lehet inspiráló erő. Szolgálatuk nyomán egyre több roma ismeri fel a saját értékeit, ébred rá arra, hogy nyújthat számára többet is az élet annál, amit társadalmi helyzete engedne. Elérik, hogy a roma közösségek és a többségi társadalom közötti távolság csökkenjen, s a mindennapokban is harmonikusabban élhessenek együtt azok, akik megismerték a közös hit erejét.

Az Egyházi Kapcsolatok Titkársága lehetőségei szerint tenni szeretne azért, hogy a roma misszió elmélyüljön, s az eddigieknél is szélesebb keretek között folyjék. Bízunk abban, hogy ez az ünnep is a hit erősödését, és a hit gyümölcseinek az érlelődését szolgálja.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt