2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Konferencia egy európai roma televízió létrehozásáról
2007. 09. 07. 00:00

Egész Európa területén sugárzó roma televízió létrehozása a legfőbb célkitűzése egy magyar-lengyel-szlovák alapítványnak.

A témában tartott konferencián - amelyen több európai ország képviseltette magát - Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő a roma fiatalok képzését, a médiában pozitív képként való megjelenését tartotta az egyik legfőbb feladatnak, és - mint elmondta -, brüsszeli képzést tervez az uniós tagállamok médiában dolgozó roma fiataljainak. Emlékezetett, hogy az európai roma televízió létrehozásáról az elmúlt években több országban folytatott eszmecserét, legutóbb Párizsban találkozott producerekkel, üzletemberekkel, és tárgyalt a médiáért felelős EU-biztossal is, hogy miként lehetne uniós költségvetésből megvalósítani az önálló csatornát. Az Európai Parlament szocialista frakciójának romaügyi szóvivője azt mondta: az unióban élő, mintegy 10 milliós kisebbség, a cigányság ügyeinek felkarolására, képviseletére uniós kisebbségi biztost kell kinevezni.

Ürmös Andor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője azt mondta: az Equal olyan modellprogramokat támogatott, amelyek rámutattak az ellátórendszerben nem orvosolható súlyos problémákra. A projektek bemutatnak egy-egy modellt arra, miként lehet a képzést és az oktatást összekötni a foglalkoztatással, így roma fiatalok bekerülhetnek közintézményekbe, megjelenhetnek a médiában, az antidiszkriminációs programok pedig rávilágítanak a megoldandó problémákra az oktatás, a foglalkoztatás területén.

A konferencián beszámoltak arról is, hogy a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány az Equal-programban 40 hátrányos helyzetű, főként roma, illetve mozgáskorlátozott fiatalnak tartott 10 hónapos képzést. A diákok - akik közül tizenhármat továbbfoglalkozatnak - mozgóképgyártó és videoműsor-készítő képesítést szereztek. Az alapítvány a Magyar Televízió mellett más, kereskedelmi csatornáknak is évek óta készít műsorokat. Budapesten idén létrehozott, modern eszközökkel felszerelt stúdiója pedig alkalmas lesz a roma televízió műsorainak gyártására is - mondta Puporka Lajos.

Az alapítvány elnöke megjegyezte, a Magyarországon élő sokszázezres cigányságnak nincs médiája, a Rádió C adása is csak Budapesten fogható. A tervek szerint az európai roma televízió országonkénti regionális műsorral jelentkezne, első lépésként pedig egy már meglévő csatornán sugároznák heti rendszerességgel műsorukat.