HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Konferencia egy európai roma televízió létrehozásáról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 Szeptember 07    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Egész Európa területén sugárzó roma televízió létrehozása a legfőbb célkitűzése egy magyar-lengyel-szlovák alapítványnak. A tematikus csatorna terveiről, a romák médiaképéről, valamint az alapítvány megalakulásáról pénteken rendeztek konferenciát Budapesten. A Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány Esélyegyenlőség a médiában címmel zajló Equal nemzetközi projektjének partnereivel auschwitzi székhellyel szeptemberben jegyeztette be az Európai Roma Televízió és Média Alapítványt, amely a már több éve elképzelt televízió megvalósítást tervezi - mondta Puporka Lajos, a nemzetközi alapítvány alelnöke.

Hirdetmény

A témában tartott konferencián - amelyen több európai ország képviseltette magát - Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő a roma fiatalok képzését, a médiában pozitív képként való megjelenését tartotta az egyik legfőbb feladatnak, és - mint elmondta -, brüsszeli képzést tervez az uniós tagállamok médiában dolgozó roma fiataljainak. Emlékezetett, hogy az európai roma televízió létrehozásáról az elmúlt években több országban folytatott eszmecserét, legutóbb Párizsban találkozott producerekkel, üzletemberekkel, és tárgyalt a médiáért felelős EU-biztossal is, hogy miként lehetne uniós költségvetésből megvalósítani az önálló csatornát. Az Európai Parlament szocialista frakciójának romaügyi szóvivője azt mondta: az unióban élő, mintegy 10 milliós kisebbség, a cigányság ügyeinek felkarolására, képviseletére uniós kisebbségi biztost kell kinevezni.

Ürmös Andor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője azt mondta: az Equal olyan modellprogramokat támogatott, amelyek rámutattak az ellátórendszerben nem orvosolható súlyos problémákra. A projektek bemutatnak egy-egy modellt arra, miként lehet a képzést és az oktatást összekötni a foglalkoztatással, így roma fiatalok bekerülhetnek közintézményekbe, megjelenhetnek a médiában, az antidiszkriminációs programok pedig rávilágítanak a megoldandó problémákra az oktatás, a foglalkoztatás területén.

A konferencián beszámoltak arról is, hogy a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány az Equal-programban 40 hátrányos helyzetű, főként roma, illetve mozgáskorlátozott fiatalnak tartott 10 hónapos képzést. A diákok - akik közül tizenhármat továbbfoglalkozatnak - mozgóképgyártó és videoműsor-készítő képesítést szereztek. Az alapítvány a Magyar Televízió mellett más, kereskedelmi csatornáknak is évek óta készít műsorokat. Budapesten idén létrehozott, modern eszközökkel felszerelt stúdiója pedig alkalmas lesz a roma televízió műsorainak gyártására is - mondta Puporka Lajos.

Az alapítvány elnöke megjegyezte, a Magyarországon élő sokszázezres cigányságnak nincs médiája, a Rádió C adása is csak Budapesten fogható. A tervek szerint az európai roma televízió országonkénti regionális műsorral jelentkezne, első lépésként pedig egy már meglévő csatornán sugároznák heti rendszerességgel műsorukat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt