2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hétfőn kinyit a mátraszőlősi általános iskola
2007. 09. 07. 00:00

Hétfőn reggel kinyitják a mátraszőlősi általános iskolát - erről rendkívüli ülésen döntöttek pénteken a Nógrád megyei faluban.

A rendkívüli ülést azért hívták össze, mert a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal jogszabálysértőnek találta az iskola megszüntetését, mivel ahhoz nem járult hozzá a helyi kisebbségi önkormányzat. A hivatal az oktatás folytatására szólított fel, erre szeptember 7-ig adott határidőt.

A pénteki testületi döntést többórás egyeztetés után hozták meg, miközben az ülés helyszínén lévő mintegy száz szülő és hozzátartozó a polgármester lemondását követelte.

Az ülést este hat órára hívták össze, de még hét órakor is vita folyt arról, megtartják-e, és hoznak-e bármilyen döntést. Zárt ajtók mögött tárgyalt a polgármester a helyi és a megyei kisebbségi önkormányok vezetőivel, valamint az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat képviselőivel. A művelődési házhoz érkező szülők és rokonok szidták a szintén kint várakozó képviselőket, dulakodások árán próbáltak bejutni a tárgyalókhoz. Hét óra tájban kivonultak a rendőrök is.

Tóth Gyula polgármester ekkor újabb egyeztetést hívott össze, amelyre a pedagógusok képviselőit is kérte. A kint lévő hozzátartozók eközben a "hol a pénz, ha nincs pénz", "nem lehet zárt ülés", "ne húzza az időt" kiabálásokkal követték az eseményeket, majd azt harsogták, hogy "Pedagógust akar? Kidobta az összes pedagógust!".

A faluvezető végül mindenkit behívott a terembe, és bejelentette: "sikerült megegyezni a helyi kisebbséggel, úgy tűnik, hogy a pedagógusokkal is, hétfőn reggel kinyit az iskola". A zúgó taps után folytatta: "de három napig csak annyi pedagógus lesz, amennyi a gyerekek felügyeletét ellátja, csütörtökön kezdődik a tanítás".

Mint kiderült, két kisegítő pedagógust kapnak, amíg rendezik az elbocsátottak ügyét, augusztus 31-én ugyanis minden iskolai alkalmazottnak felmondott az önkormányzat.

A mátraszőlősi szülők a "győztünk" felkiáltással már kifelé indultak, amikor felerősödtek a "kérjük a papírokat" hangok, végül megálltak, és a polgármesterrel szembefordulva skandálták: "mondjon le".

Tóth Gyula közölte: hogy lemondjon-e vagy sem, ezt a képviselő-testülettel tárgyalja majd meg.