HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

15 láthatatlan nyilas a "hosszú kések városában" - antináci demonstráció krónika

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 Szeptember 05    Forrás: Hírszerző


Ez a cikk archív

Nem először figyelmeztetnek náciveszélyre a baloldalon az utóbbi években, most a Magyar Gárda kapcsán. A korábbi esetek szinte kivétel nélkül közvetlenül pártérdekeket szolgáltak, talán ennek volt köszönhető, hogy a kiváltó eseményeket időnként jócskán túldimenzionálták.

Hirdetmény

Valószínűleg egyedülálló bravúrt sikerült véghezvinnie Bácsfi Diána bölcsészhallgatónak a harmadik Magyar Köztársaság történetében 2004. október 15-én: sem előtte, sem később nem sikerült senkinek egy személyben lenyúlnia egy egész nemzeti megemlékezést, úgy, hogy az alapvetően róla szóljon. (Ráadásul úgy, hogy ő és az általa vezetett Magyar Jövő csoport jelen sem volt az eseményeken.)

Bácsfi Diána ezt néhány, a totális államot és a magyarországi zsidók kitelepítését hirdető nyilatkozatával érte el (melynek először a fideszes és ma már egyben magyargárdás Bencsik András főszerkesztette Magyar Demokrata adott nagy terjedelmet egy baráti hangvételű interjú keretében), majd azzal, hogy a 15-20 főből álló Magyar Jövő csoport tagjai nyilas szimbólumot és jelmondatot tartalmazó plakátokat ragasztottak ki Budapest belvárosában, és a bölcsészlány náci karlendítéssel "köszöntötte" az újságírókat pár nappal a megemlékezés előtt a Terror Házánál.

MSZP-Fidesz üzengetés

A tragikus évfordulóra először a Magyar Jövő Csoport kért és kapott engedélyt demonstráció megtartására az Andrássy útra, de az SZDSZ Ifjúsági szervezete, az Új Generáció területfoglalási engedélyért folyamodott ugyanide, és ez a rendőrség szerint felülírta a nyilasokét, akik így helyszín nélkül maradtak. Az ÚG szerint ezzel semmiben nem korlátozták a Magyar Jövő Csoport jogait, hiszen előtte és utána is tüntethettek volna.

A Terror Házánál szervezett megemlékezésre buszokkal szállították az éppen akkor zajló MSZP-kongresszus résztvevőit. Magyar Bálint liberális oktatási miniszter azt mondta, hamis a kérdésfeltevés, mely szerint aránytalan-e utcai tüntetésbe kezdeni néhány zavaros fejű fiatal plakátja miatt, az lenne a szégyen, ha némán tűrnék, hogy ezen a napon csak a hungaristák legyenek az utcán.

Magyar ezután a Fidesznek üzent, akik "bátorítják hevesebb elvbarátaik és szövetségeseik nyíltan antiszemita, cigányellenes és antidemokratikus kirohanásait, majd hallgatnak, mintha nem történt volna semmi, (.) és számításból náci szellemiségű újságokat adnak mások kezébe".

A Fidesz eközben a Várban koszorúzott (Gusztos Péter "politikai pótcselekvésnek" nevezte, hogy nem vettek részt az MSZP-SZDSZ demonstrációján), Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy nemcsak a sajtó szenzációéhsége csinált "virtuális elefántot" Bácsfi Diánából, hanem az az akarat is, amely "politikai haszonszerzésből minden, egyébként elítélendő szélsőséges megnyilvánulást igyekszik kihasználni, hogy izgalomba hozza a társadalmat, és besározza ellenfeleit", így az igazi veszélyt nem a maroknyi hungarista jelenti, akikkel a társadalom el tud bánni, hanem ez az akarat.

Józsika

A következő év májusában Budapesten a Moszkva téren átszúrtak karddal egy roma fiút. A nyomozás még nem zárult le, amikor tíz nappal később Gyurcsány Ferenc a parlamentben, napirend előtti felszólalásban nevezte rasszista indíttatásúnak a bűncselekményt. "Nem lehet nem észrevenni ebben az ügyben, hogy fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó", ami mögött "ott van a fasiszta eszmék újjáéledésének lehetősége". Hasonlóan nyilatkozott ugyanekkor Pokorni Zoltán is, szintén rasszista bűncselekménynek minősítve az esetet, amiért ugyanakkor a kormányra hárította a felelősséget.

A rákövetkező hétvégére a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége tüntetést szervezett, amelyen Tamás Gáspár Miklós már tényként közölte, hogy "fasiszták leszúrtak egy 15 éves fiút". A filozófus szerint nem most kellett volna az utcára vonulni, hanem "tizenöt éve ezt kéne tenni, amíg látszik, hogy a politikai elit fehér férfiak közösségeként képzeli el ezt az országot". TGM úgy fogalmazott, "bár ő kiváltságos fehér férfinak született, az előjogokból nem kér: vagy egyenlők vagyunk, vagy nem vagyunk emberek".

A demonstráción Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is felszólalt, aki szerint a bűncselekmény egyértelműen rasszista indíttatású volt, ami pedig ellentmond a rendőrség verziójának, amely szerint ez nem bizonyított. Demszky Gábor főpolgármester levelet írt, melyben reményét fejezte ki, hogy "Budapest nem változik a hosszú kések városává". Később kiderült, hogy a támadásnak nem volt rasszista indítéka; a szervezők közül egyedül Tamás Gáspár Miklós kért bocsánatot állításáért.

Tavaszi fordulat

Meglepetésként hatott idén március elején Gyurcsány Ferencnek a The Times brit konzervatív napilapban közölt interjúja. A kormányfő az antiszemitizmus veszélyes megerősödéséről beszélt az országban, példaként hozva fel, hogy nemrég a felesége kezébe is ilyen tartalmú röplapot nyomtak az ELTÉ-n.

Az interjúban a kormányfő az őszi parlament előtti tüntetésekre célzott, ahol zsidónak vélt közéleti személyiségek neveit is felolvasták, konkrét atrocitásra azonban nem került sor. Feldmájer Péter MAZSIHISZ-elnök ezután már arról beszélt egy nyilatkozatban, hogy "régóta nem volt ennyire intenzív antiszemitizmus Magyarországon", egyben felkért minden zsidót, hogy március 15-én inkább maradjon otthon.

Az interjú adta meg a két nagy párt tavaszi politikai csatározásainak alaphangját, melyben az MSZP többször is antiszemitizmussal, vagy az evvel való összejátszással vádolta a Fideszt - többek között maga Gyurcsány Ferenc is a parlamentben, napirend előtt. Az ügy néhány hét alatt lekerült a napirendről, miután a Fidesz bejelentette népszavazási kezdeményezéseit. Gyurcsány idei, zéró toleranciáról szóló kezdeményezése volt hosszú idő után az első, amelyhez valamennyi parlamenti párt csatlakozott, hogy közösen lépjenek föl a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt