2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma Kulturális Központ Pécsett
2007. 04. 28. 00:00

Kállai Katalin közölte, hogy Pécs a 2010-es Európa kulturális fővárosa program keretében létre kívánja hozni az országos roma művelődési központot.

Kállai Katalin közölte, hogy Pécs a 2010-es Európa kulturális fővárosa program keretében létre kívánja hozni az országos roma művelődési központot. Hozzátette, hogy erről csütörtökön tárgyalt Tasnádi Péter polgármesterrel és romaszervezetek képviselőivel.

A romaügyi stratégiai főtanácsadó elmondta, hogy a háromnapos workshop résztvevői úgy gondolják, hogy az 1 500 négyzetméter alapterületű, színházat, könyvtárat, tudásközpontot magába foglaló intézmény a Zsolnay Porcelánmanufaktúra területére tervezett kulturális negyedben kaphatna helyet.

Tasnádi Péter ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, hogy jónak tartja a kezdeményezést, de a megvalósításhoz forrást kell találni, a részletekről pedig csak az után lehetne egyeztetéseket folytatni.

Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált. 1990-ben útjára indult az Európai Kulturális Hónap program is, ami hasonló a Kulturális Városhoz, de rövidebb ideig tart és kimondottan közép- és kelet-európai országok részére lett kitalálva. 1999-ben keresztelték át a programot az Európa kulturális fővárosa névre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először. 2000-ben kivételesen tíz fővárost választottak. A 2005 és 2019 közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet. 2007-től kezdve évente két város osztozik a címen. 2006. március 11-én a törökországi Isztambult, a magyarországi Pécset és a németországi Essent választották Európa kulturális fővárosának 2010-re. Jóllehet csak a tagállamok városai kaphatják meg a címet, a Tanács évente még egy nem EU-tag városnak is odaítélheti, amennyiben ezt a javaslatot a Tanácsban egyhangúlag támogatják.

A 2010-es kulturális fővárosok egyikét Magyarország városai közül választották ki. A 2004. december 31-es határidőig tizenegy magyar város adott be pályázatot a címre (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém), melyek közül a zsűri március 7-én kihirdetett döntésében egyhangú döntéssel továbbjuttatta Egert, Miskolcot és Pécset, egyszerű többséggel pedig Budapestet, Debrecent, Győrt és Sopront. Végül a magyar városok közül a címet Pécs nyerte el a 2005. október 19-én. A második helyezett Miskolc, a harmadik Debrecen lett.

Pécs mellett a németországi Essen és Isztambul lesznek még a 2010-es hivatalos fővárosok.