HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma Kulturális Központ Pécsett

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Kállai Katalin
2007 április 28    Forrás: RomNet,MTI


Ez a cikk archív

Pécs-2010 Európa Kulturális Fővárosa projektben szereplő Zsolnay Kulturális negyedben elhelyezett, önálló szervezeti egységként működő Roma Kulturális Központ kialakítását kezdeményezte Kállai Katalin az Oktatási és Kulturális Minisztérium romaügyi stratégiai főtanácsadója és civil szervezetek képviselői Pécsett.

Hirdetmény

Kállai Katalin közölte, hogy Pécs a 2010-es Európa kulturális fővárosa program keretében létre kívánja hozni az országos roma művelődési központot. Hozzátette, hogy erről csütörtökön tárgyalt Tasnádi Péter polgármesterrel és romaszervezetek képviselőivel.

A romaügyi stratégiai főtanácsadó elmondta, hogy a háromnapos workshop résztvevői úgy gondolják, hogy az 1 500 négyzetméter alapterületű, színházat, könyvtárat, tudásközpontot magába foglaló intézmény a Zsolnay Porcelánmanufaktúra területére tervezett kulturális negyedben kaphatna helyet.

Tasnádi Péter ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, hogy jónak tartja a kezdeményezést, de a megvalósításhoz forrást kell találni, a részletekről pedig csak az után lehetne egyeztetéseket folytatni.

Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált. 1990-ben útjára indult az Európai Kulturális Hónap program is, ami hasonló a Kulturális Városhoz, de rövidebb ideig tart és kimondottan közép- és kelet-európai országok részére lett kitalálva. 1999-ben keresztelték át a programot az Európa kulturális fővárosa névre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először. 2000-ben kivételesen tíz fővárost választottak. A 2005 és 2019 közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet. 2007-től kezdve évente két város osztozik a címen. 2006. március 11-én a törökországi Isztambult, a magyarországi Pécset és a németországi Essent választották Európa kulturális fővárosának 2010-re. Jóllehet csak a tagállamok városai kaphatják meg a címet, a Tanács évente még egy nem EU-tag városnak is odaítélheti, amennyiben ezt a javaslatot a Tanácsban egyhangúlag támogatják.

A 2010-es kulturális fővárosok egyikét Magyarország városai közül választották ki. A 2004. december 31-es határidőig tizenegy magyar város adott be pályázatot a címre (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém), melyek közül a zsűri március 7-én kihirdetett döntésében egyhangú döntéssel továbbjuttatta Egert, Miskolcot és Pécset, egyszerű többséggel pedig Budapestet, Debrecent, Győrt és Sopront. Végül a magyar városok közül a címet Pécs nyerte el a 2005. október 19-én. A második helyezett Miskolc, a harmadik Debrecen lett.

Pécs mellett a németországi Essen és Isztambul lesznek még a 2010-es hivatalos fővárosok.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt