2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bandika jó gyerek, de kezelhetetlen
2007. 04. 28. 00:00

A 2350 lakosú Buják festői környezetben, a Cserhát szívében fekszik, alig 70 kilométerre a fővárostól.

A 2350 lakosú Buják festői környezetben, a Cserhát szívében fekszik, alig 70 kilométerre a fővárostól. A népviseletéről ismert falu szülötte egyebek közt Nobel-díjas biokémikusunk, Szent-Györgyi Albert. Róla nevezték el tíz éve a bujáki iskolát, ahol a bejáratnál egy mellszobor és egy kiállítás emlékezteti az érkezőt a jeles elődre. Amikor annak idején a névadó ünnepségre érkeztem ide, már messziről köszöntek a gyerekek. Nekem is, másnak is. Most egy hatodikos fiú sodor el a kapuban, azután a szemem láttára unottan letépi az iskola előtti buszmegállóban a menetrendet, majd összegyűri, s bedobja az iskolaudvarra.

- Itt már a pedagógusnak, de a jegyzőnek meg nekem sincs tekintélyem - mondja magyarázatként Kodák Csaba, a falu polgármestere. A nagyobb fiúk nemegyszer kukákat is borogatnak, meg kapukat rúgnak be. Mit lehet velük kezdeni? Adjanak nekik egy rovót? Annak itt már semmilyen visszatartó ereje nincs.

A Bujákon élőknek van munkájuk. Aki dolgozni akar, az, ha máshol nem, hát Pestre ingázva szépen keres. A falu egyik legtehetősebb embere egy roma vállalkozó. A baj inkább az, hogy az emberek csak a pénzt hajtják, este fáradtan érkeznek haza, eközben meg a gyerekük azt csinál napközben, amit akar. A törvényeket ők maguk írják. Az esetleg otthon lévő anyjukra meg nem hallgatnak, s a mindennapjaikban kevesebb szó esik arról, hogy lennének kötelességeik, viszont sokkal nagyobb szerephez jutnak az életükben a menő telefonok, a divatos cuccok vagy a motorok - mondja a polgármester.

Berki András fiával, a hatodikos Bandival nem egy tanárnak gyűlt már meg a baja. Az igazgató többször jelezte ezt a szülőknek: az órai magaviseleti gondtól a dohányzásig sok a gond a fiúval, a szülők azonban úgy vélték, a tanár csak pikkel a gyerekre. Három hete, amikor Bandi véresre verte egyik iskolatársát, Géczi Ferenc igazgató őt is meg a másik diákot is hazaküldte, hogy higgadjanak le. A gyerek viszont otthon azt mondta: kezet emelt rá az igazgató, mire az apja feldühödött, berontott az iskolába, és kérdezés nélkül leütötte az iskola vezetőjét.

Az esetből rendőrségi ügy lett, a Pásztói Városi Bíróság pedig gyorsított eljárásban hivatalos személy elleni erőszak miatt tíz hónap - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Berki Andrást. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a tanárverésnek a diákok is szemtanúi voltak, továbbá azt, hogy a hasonló esetek elszaporodtak az utóbbi időben.

Az igazgatóverésért immár elítélt Berki András még nem tisztázta magában, hogy bánja-e azt, amit tett - bocsánatot mindenesetre nem kért. Hol azt mondja, hogy az iskolaigazgató megérdemelte, amit kapott, hol meg azt, hogy innentől kezdve nem foglalkozik az üggyel. Ugyanakkor hozzáteszi: biztos abban, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés miatt lesznek majd provokálói. Fiára nem haragszik, noha a bíróság előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy a gyerek hazudott, amikor azt mondta, megverte őt az iskolaigazgató, és ugye, minden ebből indult ki.

- Bandika jó gyerek - mondja az édesanyja is. Szerinte ha vele lenne gond, akkor másik százzal is. A gyerek azt mondja: biztonsági őr lesz, pár éve karatézik is.

Csordás Tímea, a község szociális alapellátó intézményének családsegítője előtt nem ismeretlenek az ilyen problémák, és jól ismeri a családot is. Pillanatnyilag nehezen tudja elképzelni Bandikát, amint pár év múlva buszra ülve Hatvan, Aszód, Gödöllő vagy Pásztó valamelyik üzemébe tartva műszakba igyekszik akár szakmunkásként, akár biztonsági őrként. Pedig ez lenne a rendjén való - mondják egyes bujákiak, de a helyiek többsége mintha inkább kerülné a számára kellemetlen témát.

Géczi Ferenc azt mondja: mindössze 10-15 családdal van probléma, az ő gyermekeik keserítik meg a tanárok és diáktársaik életét. A konfliktusokat azonban nem vállalják fel az emberek. Ennek következményeként három-négy éve már kezdik elvinni a faluból a gyerekeket más iskolákba, közeli falvakba, például Palotásra vagy Vanyarcra. A kétszáz fős iskolai létszám így egyre fogy.

Pedig jó iskola lenne ez. A tanárok alig százezret visznek haza, de a 60-65 milliós évi költségvetésükből még néhány szakkörre, és korrepetálásra még telik. Arra azonban már nem futja, hogy a csoportszinten megjelenő agresszivitást szakemberekkel, tréningekkel kezeljék. Néhány ilyen foglalkozást tartottak már, de a folytatásra nincs elég pénzük. Módosítják viszont a házirendjüket a napokban, miszerint a nevelőtestület a jövőben kizárhatja azt a diákot, aki súlyosan vét az iskolarend ellen.

A szomszédos Szirákon azt mondják: Buják ott tart most, ahol ők tíz évvel ezelőtt. A kastélyszálló szomszédságában lévő Teleki József Általános Iskola 86 diákja közül nyolcvanan romák. A nem cigány gyerekek többségét innen már régóta a környező falvakba hordják. Szirákon alkalmazkodtak ehhez a helyzethez, és szívesen fogadják majd akár a Bujákról kicsapott diákokat is.

Kicsöngetéskor két hetedikes, 16 éves diák, Baranyi Richárd és Puporka József sétál ki az iskolájukból. Egyikük kőműves, a másik szakács szeretne lenni. Kérdésemre azt válaszolják, hogy náluk nagy a szigorúság, ők hallgatnak tanáraikra. Timár Ágostonné, az iskola igazgatóhelyettese azt mondja: ezt hosszú évek alatt érték el. Náluk ma minden tizedik diák úgynevezett sajátos nevelési igényű, s a gyerekközösség több mint fele halmozottan hátrányos helyzetű. Pedagógiai munkájukhoz viszont itt minden segítséget megkapnak az önkormányzattól. Ebben az iskolában 12 pedagógus dolgozik, van köztük roma származású is, továbbá olyan cigánykoordinátor is, aki jelenleg is tanul, s pedagógiai asszisztens szeretne lenni. Az iskolai szabályok pedig egyértelműek: le kell adni a mobiltelefont, tilos cigarettázni, a szülő pedig nem maga osztja az igazságot.

Az iskola irigylésre méltóan jól feszerelt, akár nyelvi laborját, akár számítástechnikai termét tekintjük. A regionális területfejlesztési tanácsnál épp most nyerték el második pályázatukat. Fejlesztenek, képzésekre járnak, és sokat beszélgetnek szülőkkel, gyerekekkel. Mert azt vallják: mindannyiuk érdeke, hogy ne váljanak ellenséggé.