2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az egészségügyi reformnak a romák helyzetén is javítani kell
2007. 04. 28. 00:00

Uniós állampolgárként hat év mínuszban vagyunk a születéskor várható élettartamot tekintve, és a romák helyzete ilyen szempontból még rosszabb.

"Uniós állampolgárként hat év mínuszban vagyunk a születéskor várható élettartamot tekintve, és a romák helyzete ilyen szempontból még rosszabb. Ez olyan kihívás, amelyre válaszolnunk kell" - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a nagykanizsai romanapon.

Kifejtette, hogy ez az állapot "szégyen, és e kihívásra reagálnia kell az egészségügyi reformnak is, amely arról szól, hogy éljünk többen, jobban és hosszabb ideig". Ugyanakkor nemzetközi adatok szerint az egészségügy csak 10-15 százalékban járul hozzá az emberek megfelelő testi-lelki állapotához - mutatott rá a szakminiszter.

"Ezért is igaz az, hogy a roma kisebbség élethelyzetének általános javításához komplex programokat kell készíteni, megvalósítani. És ezek nemcsak az oktatásról, szociális és foglalkoztatási intézkedésekről, hanem az egészségnevelésről és -fejlesztésről, életmódjavításról és szűrésekről is kell, hogy szóljanak" - mondta Horváth Ágnes.

A miniszter hozzáfűzte, hogy egészségfejlesztési célokra 400 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre a következő években. Arra bíztatta a romák közösségeit, hogy "készüljenek és pályázzanak" ezekre a célokra, de közben "mindnyájan tegyenek is saját egészségükért".

Teleki László országgyűlési képviselő, a házigazda Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnöke többek között a roma életmódváltozás alapját jelentő helyi oktatási eredményekről szólt. Elmondta: 210 roma fiatal tanul általános és középiskolákban, közülük az idén 66-an végeznek, illetve érettségiznek. A nagykanizsai CKÖ-elnök külön is méltatta a városi önkormányzattal való sokéves és hatékony együttműködést.

A roma kulturális nap keretében egészségügyi, oktatási és képzési-foglalkoztatási szekcióülésekre, zárásként pedig hagyományőrző gálára került sor.