HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az egészségügyi reformnak a romák helyzetén is javítani kell

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 április 28    Forrás: hirado.hu


Ez a cikk archív

Magyarországon az uniós átlagnál hat évvel alacsonyabb a születéskor várható élettartam, és a romák helyzete ennél még rosszabb, ami nemcsak egészségügyi, hanem élethelyzet-javító komplex programokkal szüntethető meg - hangzott el a XIII. Roma Kulturális Napon Nagykanizsán szombaton.

Hirdetmény

"Uniós állampolgárként hat év mínuszban vagyunk a születéskor várható élettartamot tekintve, és a romák helyzete ilyen szempontból még rosszabb. Ez olyan kihívás, amelyre válaszolnunk kell" - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a nagykanizsai romanapon.

Kifejtette, hogy ez az állapot "szégyen, és e kihívásra reagálnia kell az egészségügyi reformnak is, amely arról szól, hogy éljünk többen, jobban és hosszabb ideig". Ugyanakkor nemzetközi adatok szerint az egészségügy csak 10-15 százalékban járul hozzá az emberek megfelelő testi-lelki állapotához - mutatott rá a szakminiszter.

"Ezért is igaz az, hogy a roma kisebbség élethelyzetének általános javításához komplex programokat kell készíteni, megvalósítani. És ezek nemcsak az oktatásról, szociális és foglalkoztatási intézkedésekről, hanem az egészségnevelésről és -fejlesztésről, életmódjavításról és szűrésekről is kell, hogy szóljanak" - mondta Horváth Ágnes.

A miniszter hozzáfűzte, hogy egészségfejlesztési célokra 400 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre a következő években. Arra bíztatta a romák közösségeit, hogy "készüljenek és pályázzanak" ezekre a célokra, de közben "mindnyájan tegyenek is saját egészségükért".

Teleki László országgyűlési képviselő, a házigazda Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnöke többek között a roma életmódváltozás alapját jelentő helyi oktatási eredményekről szólt. Elmondta: 210 roma fiatal tanul általános és középiskolákban, közülük az idén 66-an végeznek, illetve érettségiznek. A nagykanizsai CKÖ-elnök külön is méltatta a városi önkormányzattal való sokéves és hatékony együttműködést.

A roma kulturális nap keretében egészségügyi, oktatási és képzési-foglalkoztatási szekcióülésekre, zárásként pedig hagyományőrző gálára került sor.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Magyar árnyék

  • A társadalmi rasszizmus rombolja a roma gyerekek örökbefogadásának ügyét

  • Megzavart egy roma LMBTQ-emberekről szóló filmvetítést a Mi Hazánk

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt