2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sikeres a Roma Együttműködési Program
2007. 04. 27. 00:00

Sikeresnek értékelte az Egyesült Államok Nemzeti Fejlesztési Hivatalának (USAID) idén záruló Roma Együttműködési Programját a kezdeményezés menedzsere a baranyai Vajszlón pénteken.

A Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot érintő, 2,8 millió dollár összköltségvetésű négyéves program különböző tanácskozásokkal, képzésekkel, beruházásokkal segítette a kormány, az önkormányzatok, civil és kisebbségi szervezetek együttműködését a hátrányos helyzetűek, különösen a romák integrációja tekintetében - mondta Susan K. Kutor a program egyik hazai záró konferenciáján.

Rámutatott, hogy az önkormányzatok és a kisebbségi képviselők elképzelései szerint támogatták a romák társadalmi és politikai zártságának csökkentését, életfeltételeik javítását. Példaként hozta fel, hogy Borsod megye egyik iskolája az e-tanulás bevezetéséhez kapott segítséget, máshol a támogatásból játszóterek épültek, Vajszlón pedig hetvenöt állástalan munkára való felkészítéséhez, majd varró- és faipari dolgozónak képzéséhez járultak hozzá.

April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról szólt, hogy a program eredményessége az ennek kapcsán Magyarországon létrejött összefogásnak köszönhető. Úgy vélte: a munkát ugyanilyen csapatszellemben érdemes és kell is folytatni.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára előadásában azt emelte ki, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 7000 milliárd, a vidékfejlesztési terv keretében pedig 1000 milliárd forint támogatás nyerhető, amiből jelentős összegeket fordíthatnak a hátrányos térségek, így a dél-baranyai Ormánság felzárkóztatására.

Hozzátette: az ország leghátrányosabb kistérségei közé tartozó sellyei a kedvezményezettje lehet a 120 milliárd forint keretösszegű, Zászlóshajó elnevezésű komplex kistérségfejlesztő programnak is.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezek lehetőségek csak akkor vezethetnek komoly eredményre, ha a tervezéstől a kivitelezésig kellő együttműködési készség van a fejlesztésben érdekelt szereplők között.