2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bosszút álltak a cigány fociválogatotton
2007. 04. 27. 00:00

Amit eddig is tudni lehetett: az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) tavaly ötmillió forintot ítélt meg a cigány válogatottnak.

Arról a több korosztályban is szereplő csapatról van szó, amely túlnyomó többségében megnyerte a meccseit: a 19 éven aluliak pár hónapja Brazíliában veretlenül arattak tornagyőzelmet.

Amit eddig is tudni lehetett: az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) tavaly ötmillió forintot ítélt meg a cigány válogatottnak. Nem túl sok pénz, de Mezei István, a csapat menedzsere úgy volt vele, hogy a keveset is meg kell becsülni. És remélte, hogy máshonnan is kap támogatást. Kapott is. Egy budapesti magáncég, a Tamás Péter tulajdonában lévő Holczmann Bt. félmillió forintot utalt át az MLSZ számlájára, a cigány válogatott javára.

Aztán jött a hidegzuhany. A külső szponzor felbukkanását látva az MLSZ úgy látta jónak, ha ugyanennyivel, tehát félmillió forinttal csökkenti az eredetileg megítélt támogatást. Így lett az ötmillióból négy és fél millió.

A Holczmann Bt. nem hagyta annyiban. Adorján Mihály, a cég ügyvédje levelet írt Kisteleki Istvánnak, az MLSZ elnökének, és megdöbbenését kifejezve arra hívta fel a figyelmet, hogy ily módon a Holczmann Bt. tulajdonképpen nem a roma válogatottat, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetséget támogatta ötszázezer forinttal: márpedig ez semmilyen körülmények között nem állt szándékában. Ha az MLSZ a kívülről érkező felajánlás összegével csökkenti a megítélt támogatást, akkor senki nem érez késztetést arra, hogy a cigány válogatott iránti szolidaritását anyagiakban is kinyilvánítsa - jegyezte meg az ügyvéd.

Itt tartottunk 2007. január 22-én, amikor lapunkban cikk jelent meg az MLSZ szokatlan módszeréről. Benkő László, az MLSZ kisebbségi bizottságának vezetője méltányos eljárást ígért, a Holczmann Bt.-hez pedig befutott Kisteleki István válaszlevele. Kisteleki arról tájékoztatta a céget, hogy a szóban forgó összeget, azaz a félmillió forintot az MLSZ "hiánytalanul - az utolsó forintig - a roma labdarúgó válogatott rendelkezésére bocsátotta". Majd hozzáfűzte: "úgy érzem, ezzel a Magyar Labdarúgó Szövetség minden tekintetben eleget tett a Holczmann Bt.-vel kötött és szerződésben vállalt kötelezettségeinek".

A cég ügyvédje egészen másképp érezte. Méghozzá úgy, hogy Kisteleki István semmilyen választ nem adott az amúgy egyszerű kérdésre. Ez a kérdés nyilvánvalóan nem az, hogy a bt. által felajánlott félmillió forint eljutott-e a cigány válogatotthoz (eljutott), hanem az, hogy az MLSZ ennek fejében miért vont el félmilliót az egyszer már odaítélt támogatásból.

Kisteleki István vélhetően nagyon félreértett valamit, az ügyvéd ezért február 19-én újabb érdeklődő levelet írt az MLSZ elnökének. Miután a címzett erre egyáltalán nem reagált, az ügyvéd április 11-én ismét tollat (klaviatúrát) ragadott. Az újabb levélben már azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem kap egyértelmű választ, a Holczmann Bt. kénytelen lesz az "ügy tisztázása végett az illetékes minisztériumhoz fordulni".

Érdemi fejlemény nincs. Ha csak az nem, hogy március 15-én Mezei Istvánt kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, az MLSZ pedig - Mezei közlése szerint - a tavalyi öt-, illetve négy és fél millió forint helyett az idén már csupán hárommillióval hajlandó támogatni a cigány válogatottat.

Mezei Istvánnak erős a gyanúja, hogy a támogatás csökkenése szoros összefüggésben áll a lapunknak adott korábbi, az MLSZ eljárását bíráló nyilatkozatával. Ahogyan ő fogalmaz: "Bosszút álltak rajtunk!".

A magunk részéről viszont biztosak vagyunk abban, hogy szimpla tévedés történt, és záros határidőn belül megjön Kisteleki István bocsánatkérő levele, valami hasonló szöveggel: "Kedves Mezei István! Az Eb-pályázat körüli nagy kapkodásban elmulasztottunk kellő figyelmet fordítani a cigány válogatottra. Az MLSZ az esélyegyenlőség évében különösképpen fontosnak tartja, hogy méltó módon hozzájáruljon a cigány válogatott sikereihez, közvetve pedig ahhoz, hogy roma honfitársaink a sportban is minél több lehetőséget kaphassanak. Elnöki jogkörömmel élve sürgősen gondoskodom arról, hogy az MLSZ orvosolja a cigány válogatottat ért anyagi és erkölcsi sérelmet. Az okozott kellemetlenségekért az egész szövetség nevében elnézést kérek!".

Reméljük, így lesz.