2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"A nemzeti programtervek megvannak, a megvalósítás hiányzik"
2007. 04. 21. 00:00

Járóka Lívia hangsúlyozta: "A tanácskozáson bemutatott munkaanyag egy progresszívabb, kritikusabb hangot üt meg.

A riport fő célja az, hogy megvalósítható tartalmat tűzzön ki a romák valós integrációja érdekében, mely kidolgozott ajánlások formájában, mind tagállami, mind uniós szinten a hosszabb távra szánt intézkedések alapjául szolgálhat. A vitán Járóka Lívia fideszes képviselő kifejtette: "A nemzeti programtervek megvannak, a megvalósítás hiányzik, ez a dokumentum terveink szerint egy összeurópai cselekvéstervezetté fogja kinőni magát az elkövetkező évekre, melyre alapozva az Európai Bizottság a kelet-európai romák társadalmi befogadásának első számú ösztönzőjévé válik.

Az EGSZB tagokon kívül az ülésen részt vettek, mind a civil társadalom, mind az európai unió intézményeinek képviselői. Járóka Lívián kívül beszédet mondott Anne-Marie Sigmund, a Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke, a riport jelentéstevője, Henri Scicluna az Európai Tanács migrációs és roma ügyekért felelős főosztályvezetője, Karin Waringo, a Romák és Vándorlók Európai Fórumának igazgatója, Andrzej Mirga, a Project on Ethnic Relations (PER) Roma Tanácsadó Testületének elnöke, valamint Ivan Ivanov, az Európai Roma Információs Iroda igazgatója.

Járóka Lívia hangsúlyozta: "A tanácskozáson bemutatott munkaanyag egy progresszívabb, kritikusabb hangot üt meg. Azt a paradigmaváltást tükrözi, melynek szükségességét mandátumom megkezdése óta hangsúlyozzuk, s melynek érdekében az Európai Néppártban dolgozunk. A jelentés az iskolai, gazdasági, és munkahelyi integrációt állítja az európai romákat érintő kérdések középpontjába."

Járóka Képviselőasszony elmondta, hogy további fontos előrelépésnek tekinthető, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Joaquín Cortés roma származású világhírű flamenco-művésszel, valamint a romák helyzetével aktívan foglalkozó európai parlamenti képviselőkkel való 2006. november 28-ai találkozóján tett ígéretéhez híven a nyár folyamán összehívja az általa 2005-ben alapított alapvetőjogokkal, diszkrimináció ellenességgel és egyenlő esélyekkel foglalkozó, biztosokból álló csoportját, mely az európai romák helyzetével fog foglalkozni.