HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem akarnak roma szomszédot

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, szomszéd, Zugló
2007 április 20    Forrás: Farkas Erzsébet - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A zuglói önkormányzat nem enged beköltözni két roma családot, azokba a lakásokba, amelyeket korábban kiutalt neki. Az épület egy iskolával közös területen fekszik, melynek igazgatója a családsegítő és az egyik helyi önkormányzati képviselő feljegyzése szerint nem szeretné, ha romák költöznének oda. Az igazgatónő azt állítja: ő csak az iskolának a közös területen lévő milliós értékeit félti. A Roma Polgárjogi Alapítvány jogi útra tereli az ügyet.

Hirdetmény

A Fűrész utcai házat ideiglenes cserelakásként utalta ki az önkormányzat a hétgyermekes B. Zoltánnénak és az értelmi fogyatékos fiát egyedül nevelő H. Zsuzsannának miután lakásukat felújítják. A vagyonkezelő iroda munkatársa a lakásbérleti szerződés aláírása után most mégis azt közölte velük: nem költözhetnek be az ingatlanba.

A hivatalos indoklás szerint azért, mert rossz az épület statikai állapota. A Zuglói Családsegítő Szolgálatnál viszont úgy tudják: a telekszomszéd általános iskola igazgatója kifogásolta, hogy roma családok költözzenek be a közös területre. Ezt erősíti az egyik önkormányzati képviselő feljegyzése is. Dr. Füzy Mártonné megkereste az önkormányzat lakásgazdálkodási osztályának vezetőjét, aki a feljegyzés szerint jelezte, hogy "nem szerencsés az iskolával közös területen két roma család beköltöztetése". A dokumentum szerint a lakásosztály vezetője azt is elmondta, hogy a vagyonkezelő még csak most fogja megvizsgálni a kiutalt lakások műszaki állapotát. Karácsonyi István a Roma Sajtóközpont kérdésére mindezt tagadta. A lakásosztály vezetője ugyanakkor elismerte: iskola igazgatónője írt egy levelet, amelyben azt kéri: az önkormányzat ne adja ki az ingatlant. Karácsonyi ezt azzal magyarázta, hogy az iskola saját célra szeretné használni az ingatlanokat.

A telepes utcai általános iskola igazgatónője, Pappné Tóth Edit a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: az önkormányzat egyáltalán ne költöztessen a közös területre senkit, mert az iskola udvarán tárolják az egész kerület iskoláinak technika óráihoz szükséges felszereléseket. Ez több millió forint értékű, és szerinte nem megoldható az ingatlanok leválasztása az udvartól, így könnyen bárki bejuthatna az iskolába. Az igazgatónő hozzátette: az önkormányzat adja az ingatlant az iskolának, hogy raktárt alakíthassanak ki belőle.

Az önkormányzati képviselő szerint "elfogadhatatlan diszkrimináció" történt a két családdal, amelyeknek életvitele teljesen normális, gyermekeiket tisztességesen nevelik, korábbi lakóhelyükön sem voltak konfliktusaik. A családok képviseletét ellátó Roma Polgárjogi Alapítvány munkatársa hasonlóan vélekedik. Baranyi Laura felháborítónak tartja a történteket és közölte: az alapítvány megteszi a szükséges jogi lépéseket. Az iskola igazgatónője többszöri megkeresésre sem reagált.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt