2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Internet kell a romák integrációjához
2007. 04. 10. 00:00

Az internet is elengedhetetlen a romák integrációjához a brüsszeli fórum következtetése szerint.

A fórumon bemutatták a Login Kezdeményezés programját. Nyírő András, a kezdeményezés képviselője elmondta, hogy az internet által nyújtott lehetőségeket mindenki számára elérhetővé lehet tenni. A programban részt vesznek olyan cégek, amelyek Magyarországon elsőként fair trade alapon már 80 euró, azaz 20 ezer forint összegért kínálják a programban ajánlott Netbox számítógépet, amelyen az ingyenes Linux program fut. Olyan kényelmes felhasználói felülettel és multimédiás lehetőségekkel rendelkezik, ami lehetővé teszi azt, hogy számítástechnikai alapok nélkül is könnyen elboldogulhasson vele bárki.

A programban részt vevők WiFi hálózat segítségével kapcsolódnak az internethez, s olyan legújabb internetes (web 2.0) fejlesztésekre támaszkodnak, mint a Google különböző szolgáltatásai, a Wikipédia, szótárak és elektronikus könyvtárak. A Login Kezdeményezés próbaüzeme Magyarországon a Romsom Alapítvánnyal közösen a Borsod megyei Tomor cigány közösségében indul májusban. Ivan Ivanov, az Európai Roma Információs Központ igazgatója támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

"Az interneten nem hallják a tájszólásodat, nem látják milyen körülmények között élsz, nem látják bőröd színét, az interneten mindenki egyenlő. Ezért ez jó formája lehet az előítéletek oldásának, az ismerkedésnek" - ajánlotta a lehetőséget Lévai Katalin a megbeszélésen jelen lévő uniós illetékeseknek. "Érdemes lenne elgondolkozni, miként, miféle uniós eszközökkel lehetne segíteni a roma lakosságot az internet hozzáféréshez. Biztos vagyok benne, hogy csak az első lépés nehéz, utána a lelkes internetezők mint hógolyót görgetik tovább az akciót" - összegezte az eszmecsere tapasztalatait Lévai, aki tagja az EP elnöke által összehívott esélyegyenlőségi bizottságnak is.