2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma Közéleti Díjat kapott a RomNet
2007. 04. 06. 00:00

A RomNet Szerkesztőségét és főmunkatársát, valamint Szegedi Dezső színművészt Roma Közéleti Díjjal jutalmazta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat.

Báder Csaba, a RomNet Szerkesztőség vezetője a roma közösségekkel és közélettel kapcsolatos széleskörű tájékoztatásért, míg Hidvégi-Balogh Attila, a Magyar Távirati Iroda újságírója és a RomNet főmunkatársa a médiában nyújtott kimagasló teljesítményéért vehette át az elismerést. Szegedi Dezső, Jászai Mari-díjas színművész a több évtizedes művészi és közéleti tevékenységéért szintén közéleti díjat kapott az ünnepi közgyűlés alkalmából.

A közgyűlésen a cigánytársadalom összefogására szólított fel, pártállásra való tekintet nélkül, a népcsoport helyzetének javítása érdekében Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Dancs Mihály.

Horváth Aladár azt mondta: nem ért egyet azzal, hogy politikai nemzetté váljanak a romák, megfogalmazása szerint: "cigánynak lenni jó, a cigánysághoz nemcsak rossz dolgok tapadnak... rossz dolgok emberekhez tapadhatnak".

A romavezető fontosnak ítélte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a két legnagyobb cigányszervezet, a Lungo Drom és a roma polgárjogi szervezet összefogott, s ez, mint mondta, példaértékű abban, hogy fontos nemzeti kérdésekben, ügyekben összefogásra van szükség.

Dancs Mihály, a megyei kisebbségi önkormányzat elnöke azt mondta: a megyei kisebbségi önkormányzatnak úttörő szerepe van a roma érdekképviseletben, mert idén elsőször alakultak ilyen szervezetek. Fontosnak tartotta, hogy a 2013-ig terjedő II. Nemzeti Fejlesztési Tervből a cigányság integrációjára irányuló fejlesztések és támogatások megfelelően lehívhatóak legyenek, és olyan valós programok induljanak el, amelyek a leghátrányosabb településeken élő romák életkörülményein javíthat. A legsürgetőbb problémák megoldása között említette a telepfelszámolás, az oktatás, az egészségügy, valamint a foglalkoztatás kérdését.

Dancs Mihály, aki az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettesi tisztségét is betölti, úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Magyarország romák által legsűrűbben lakott megyéjében valós programok indulhassanak el, pártok fölé kell helyezni a romaügyet, és országos szinten is összefogásra van szükség. Ehhez jó példa Borsod megye - fűzte hozzá.