HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma Közéleti Díjat kapott a RomNet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 április 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A RomNet Szerkesztőségét és főmunkatársát, valamint Szegedi Dezső színművészt Roma Közéleti Díjjal jutalmazta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Az első ízben odaítélt elismerést a Nemzetközi Roma Nap alkalmából, csütörtökön adta át Dancs Mihály, a márciusban alakult önkormányzat elnöke Miskolcon, a Megyeházán.

Hirdetmény

Báder Csaba, a RomNet Szerkesztőség vezetője a roma közösségekkel és közélettel kapcsolatos széleskörű tájékoztatásért, míg Hidvégi-Balogh Attila, a Magyar Távirati Iroda újságírója és a RomNet főmunkatársa a médiában nyújtott kimagasló teljesítményéért vehette át az elismerést. Szegedi Dezső, Jászai Mari-díjas színművész a több évtizedes művészi és közéleti tevékenységéért szintén közéleti díjat kapott az ünnepi közgyűlés alkalmából.

A közgyűlésen a cigánytársadalom összefogására szólított fel, pártállásra való tekintet nélkül, a népcsoport helyzetének javítása érdekében Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Dancs Mihály.

Horváth Aladár azt mondta: nem ért egyet azzal, hogy politikai nemzetté váljanak a romák, megfogalmazása szerint: "cigánynak lenni jó, a cigánysághoz nemcsak rossz dolgok tapadnak... rossz dolgok emberekhez tapadhatnak".

A romavezető fontosnak ítélte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a két legnagyobb cigányszervezet, a Lungo Drom és a roma polgárjogi szervezet összefogott, s ez, mint mondta, példaértékű abban, hogy fontos nemzeti kérdésekben, ügyekben összefogásra van szükség.

Dancs Mihály, a megyei kisebbségi önkormányzat elnöke azt mondta: a megyei kisebbségi önkormányzatnak úttörő szerepe van a roma érdekképviseletben, mert idén elsőször alakultak ilyen szervezetek. Fontosnak tartotta, hogy a 2013-ig terjedő II. Nemzeti Fejlesztési Tervből a cigányság integrációjára irányuló fejlesztések és támogatások megfelelően lehívhatóak legyenek, és olyan valós programok induljanak el, amelyek a leghátrányosabb településeken élő romák életkörülményein javíthat. A legsürgetőbb problémák megoldása között említette a telepfelszámolás, az oktatás, az egészségügy, valamint a foglalkoztatás kérdését.

Dancs Mihály, aki az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettesi tisztségét is betölti, úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Magyarország romák által legsűrűbben lakott megyéjében valós programok indulhassanak el, pártok fölé kell helyezni a romaügyet, és országos szinten is összefogásra van szükség. Ehhez jó példa Borsod megye - fűzte hozzá.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt