HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az EU a romák integrált oktatásáért - budapesti konferencia

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 április 03    Forrás: Független Hírügynökség


Ez a cikk archív

Az Európai Uniónak jobban és többet kell befektetnie a romák oktatásának fejlesztésésbe -jelentette ki kedden Budapesten Ján Figel, az Európai Bizottság oktatási, képzési, kulturális és ifjúsági biztosa. "Első a minőség" - hangsúlyozta Figel azon a nemzetközi konferencián, amelyet hétfőn és kedden tartottak a Tudományos Akadémián a romák oktatási integrációjához szükséges oktatáspolitikai reformokról.

Hirdetmény

A konferenciát abból a felismerésből kiindulva szervezték, hogy Közép- és Délkelet-Európában a cigányok diszkriminációnak vannak kitéve az oktatásban, és ez fokozza a társadalomból való kirekesztettségüket.

A konferenciáról kiadott közlemény megállapítja, hogy "a romák számára az oktatás minősége romlik". A dokumentum szerint elterjedt gyakorlat, hogy a cigány gyerekeket szellemileg fogyatékosok számára fenntartott osztályokban helyezik el. "A roma közösségek földrajzi elkülönülése egyre komolyabb méreteket ölt" - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minissztérium oktatási államtitkára a konferencia után újságírók előtt leszögezte, hogy "nincs más alternatíva, mint a romák társadalmi integrálása", mert "az integráció alternatívája a társadalmi szétszakadás, békétlenség, remény nélküliség".

Ján Figel, az EU oktatási biztosa kimelte, hogy az Unió az elmúlt 5 évben 275 millió eurót fordított a romák integrálására, munkahelyteremtésre, foglalkoztatáspolitikára, lakáspolitikára. Hangsúlyozta, hogy a tagállamok a strukturális alapokból is sokat fordíthatnak a roma integrációra.

Mohácsi Viktóra, az Európai Parlament egyik magyar képviselője a konferencia utáni sajtóértekezleten kijelentette, hogy az EU-ban mintegy 12 millió cigány él, és majdnem minden EU-államban hátrányos helyzetben vannak a romák, az oktatásban például szegregáció áldozatául esnek.

A budapesti konferenciát az Európai Unió által 2005-ben meghirdetett Roma Integráció Évtizede keretében szervezték. Ez a tízéves program azt célozza, hogy 2015-re az EU-ban megszünjön a romákkal szembeni diszkrimináció. Létrehozták a Roma Oktatási Alapot, amely Svájcban bejegyzett alapítvány. A Roma Oktatási Alapot támogatja Soros Görgy Nyílt Társadalom Intézete, a Világbank, számos EU-ország kormányzata és különféle alapítványok.

A Roma Integeráció Évtizede programban 9 európai ország vesz részt, ebből 5 tagja az EU-nak: Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia, a másik 4 egykor Jugoszlávia tagköztársaságai voltak.

A kedden zárult budapesti konferencia a legnagyobb rendezvénye az EU 2005-ben indult cigányprogramjának.

A konferencia számára készített EU-tanulmány riasztó képet fest a cigányok európai helyzetéről. Eszerint Romániában és Bulgáriában a roma gyerekek 15 százalékát be sem iratják az iskolába. Azok körében, akik mégis elkezdik az iskolát, a lemorzsolódás 4-6-szor nagyobb, mint az országos átlag. Szerbiában az iskolából való kihullás a cigányok körében 15-ször magasabb, mint a szerb átlag.

Bulgáriában a cigány gyerekek 70 százaléka, Magyarországon fele jár elkölönített osztályba vagy iskolába, ahol alacsonyabb a szinvonal, igénytelenebb a tanterv és a tanári kar, húzza alá az EU tanulmánya.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt