HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyurcsány: európai üggyé kell tenni a romakérdést

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 április 02    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A romaügy nem egyszerűen nemzeti kérdés, a feladat az, hogy európai üggyé váljon a cigányok társadalmi integrációjárt folytatott küzdelem - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn egy, a témában rendezett nemzetközi konferencián Budapesten.

Hirdetmény

"A romaügy (...) nem egyszerűen nemzeti kérdés (...), az annál sokkal szélesebb, európai és általános emberi probléma" - fogalmazott a kormányfő a Roma Oktatási Alap és a kormány szervezésében megkezdődött kétnapos tanácskozás megnyitóján mondott beszédében.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az unióban nincs átfogó intézmény és program, amely szembenézne azzal a problémával, hogy "európai polgártársaink sokasága, a milliós roma közösség Európa nagyon sok országában elhagyatva érzi magát".

A kormányfő szerint a cél és a feladat az, hogy európai ügyé váljon a romák társadalmi integrációjáért és az etnikum nyelvi, kulturális identitásának megőrzését folytatott, valamint a népcsoport kirekesztése ellen küzdelem.

"Tegyünk közösen annak érdekében, hogy európai ügy legyen roma honfitársainak és a roma európai polgároknak az ügye" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök az előítélet, a romák kirekesztése kapcsán arról beszélt, hogy sokszor a "határok és a falak ott élnek a szívekben és a lelkekben" is . Átlépni, megszüntetni ezeket a határokat nem egyszerűen a kormányok, jog és intézmény dolga, hanem "valamennyiünkre kiterjedő általános emberi kötelesség" - mondta.

A kormányfő beszédében úgy fogalmazott: "ha valakinek kevesebb jut a közös jóból csak azért, mert cigány, akkor egyetlen kötelességünk van, azt mondani, hogy ha így van, akkor mi is cigányok, (...) mi is romák vagyunk".

Anette Dixon a Világbank képviseletében arról beszélt: a régióbeli országok iskolái továbbra is szegregáltak, és még mindig nagy a roma populáció képzettségében a lemaradás. A kormányoknak biztosítani kell azt, hogy az oktatási rendszerek igazságosabbak legyenek és a roma gyerekek megkapják a lehetőséget ahhoz, hogy jó minőségű képzéshez jussanak - mondta.

Szász Attila államtanácsos, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke szólt arról: a román kormány egyik kiemelt célja, hogy az oktatáshoz való hozzáférést biztosítsák a roma közösség számára, hiszen - mint mondta - a megfelelő iskoláztatás a cigányság beilleszkedésének feltétele.

Dusan Caplovic, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy a szlovák kormány is napirendre tűzte a roma kisebbség integrációját az oktatásban. Problémákról szólva rámutatott: a roma gyerekeket sokszor speciális iskolákba sorolják be, annak ellenére, hogy "az integrált iskolákban is megállnák a helyüket". Ez azért is történhet, mert a speciális iskolák nagyobb normatív támogatást kapnak - jegyezte meg.

A Konferencia a romák integrációjáról és a szükséges oktatáspolitikai reformokról Közép- és Kelet-Európában címmel kezdődött tanácskozáson - mint elhangzott - Markó Béla román miniszterelnök-helyettes a kialakult belpolitikai helyzet, Shigeo Katsu pedig betegség miatt nem tudott részt venni.

A nemzetközi konferencián a Roma Integráció Évtizede Program tagországainak képviselői, alapítványok, közhasznú társaságok és civil szervezetek vesznek részt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt