2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma Oktatási Konferencia: Gyakorlatok és a jövőbeni tervek
2007. 03. 31. 00:00

A közép- és kelet-európai roma közösségek oktatási esélyei ma jobbak, mint néhány évvel ezelőtt, de a helyzet további javítása és fenntartása további erőfeszítéseket kíván.

A rendezvényt Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke nyitja meg. A régióban ebben a témában ez az eddigi legnagyobb rendezvény. A konferencián a Roma Integráció Évtizede Program tagországainak képviselői, alapítványok, közhasznú társaságok, civil szervezetek, valamint a fő támogatók vesznek részt.

Az Alap egy új kiadványsorozatot indít "A roma oktatás javítása" címmel, amely a romák szemszögéből veszi górcső alá a Roma Integráció Évtizede Programban részt vevő országokban megvalósult oktatási reformokat. A Bulgária, Csehország, Magyarország, Macedónia, Románia, Szerbia és Szlovákia számára készült kiadványok most jelennek meg, a horvát és montenegrói sorozat a következő hónapokban debütál.

A konferencia keretében számos monitoring jelentés is megjelenik a "Romák egyenlő esélye a minőségi oktatásra" témában. A jelentéseket a Nyílt Társadalom Intézet EU Monitoring and Advocacy Programja, az EUMAP készítette, amely széles körű elemzést nyújt az alapvető oktatási értékelési szempontokról, valamint a romák minőségi oktatáshoz való hozzáférését akadályozó tényezőkről Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szerbiában.

Hogy betekintést nyerjünk a roma kultúrába, a konferencián helyet kap egy fotókiállítás is "Roma valóság" címmel, amely a romák beilleszkedésért vívott küzdelmét mutatja be Délkelet-Európában. A kiállítást a világhírű svájci fotóművész, Yves Leresche képeiből a Svájci Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség (SDC) készítette.

A konferenciával egyidejűleg a Putumayo World Music lemezkiadó bemutatja legújabb válogatáslemezét, a Gypsy Groove-t, a Parno Graszt autentikus roma zenekar pedig előadást tart a konferencia nyitó napján, április 2-án este.

A Roma Oktatási Alap a Roma Integráció Évtizede Programmal együtt 2004 decemberében jött létre. Az anyagi hátteret kétoldalú támogatók, multilaterális ügynökségek és alapítványok biztosították. Az Alap projektekkel és adományokkal támogatja a romák minőségi oktatáshoz való hozzáférését.