HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A cseh miniszterelnök-helyettes romaellenes kijelentése

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  csehország, Jirí Cunek
2007 Március 31    Forrás: EchoTV


Ez a cikk archív

Mirek Topolánek cseh kormányfő polgári demokrata pártja is elhatárolódott szombaton attól a romákat súlyosan sértő kijelentéstől, amelyet Jirí Cunek kereszténydemokrata helyettes kormányfő és pártelnök tett az egyik cseh bulvárlapban.

Hirdetmény

Cunek, aki korábban azzal vált híressé, hogy a morvaországi Vsetín polgármestereként tavaly kilakoltatta a romákat a belvárosból, most a Blesk című bulvárlapban egy olvasói kérdésre válaszolva kavart ki vihart. Az olvasó érdeklődésére, hogy az állam "más lakosait is úgy fogja-e támogatni, mint a romákat", a miniszterelnök-helyettes kijelentette: "Ahhoz Önnek el kelleni valahová utaznia, hogy lebarnuljon, randalíroznia kell a családjával, tüzet kell raknia a téren, s csak azután áll majd Ön mögé valamelyik politikus, és azt mondja - ez egy szegény ember."

A Polgári Demokratikus Párt végrehajtó bizottsága "nagyon helytelennek minősíti Cunek kijelentéseit és elhatárolódik tőlük" - közölte újságírókkal Chomutovban a testület szombati ülése után Topolánek polgári demokrata pártelnök.

A kereszténydemokrata néppárti politikus szavait azonnal élesen bírálták és elfogadhatatlannak minősítették a legnagyobb csehországi roma szervezetek is. Közös nyilatkozatukban felszólították a miniszterelnököt, hogy személyesen is határolódjon el és menessze kormányából a politikust.

Cunek azzal védekezik, hogy szavait állítólag önkényesen kiszakították a szövegkörnyezetből, s hogy azok nem a romák, hanem a cseh politikusok ellen irányultak.

"Az illető azt kérdezte, mit kellene tennie, hogy 400 ezer koronás kamatmentes kölcsönt kapjon. Erre válaszoltam ironikusan. Nem a romákat, hanem minket, politikusokat vettem célba. Nekünk nem szabad segítenünk olyanoknak, akik nem viselkednek úgy, ahogy kellene" - magyarázkodott a politikus, aki hetek óta egy korrupciógyanús ügy miatt a média kritikájának a kereszttüzében van.

Cuneket azzal gyanúsítják, hogy még vsetíni polgármesterként egy helyi cégtől félmillió koronás csúszópénzt vett át, bizonyos ingatlanüzletek ügyében. A politikus tagadja a vádakat, de a rendőrség büntetőeljárást indított ellene. Cunek így az első vezető cseh politikus, aki annak ellenére van hivatalában, hogy büntetőeljárás folyik ellene.

Az ellenzék és a média is Cunek leváltását követeli, de Mirek Topolánek kormányfő eddig kiállt mellette. Megfigyelők szerint Topolánek nem meri megbolygatni a törékeny kormánykoalíciót, mert minden változás kormánya bukásához vezethet. Míg Cunek tavaly ősszel a legnépszerűbb cseh politikusok közé tartozott, manapság a népszerűségi listák végére került.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt