2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kozák János szerint elnökké választása nem törvénytelen
2007. 03. 30. 00:00

Nem tudom elfogadni, hogy az MCF törvénytelenül választott elnököt - mondta sajtótájékoztatóján Kozák János, aki az MCF az OCÖ megválasztott elnökének tekintett.

A közigazgatási hivatal döntését tudomásul veszem, de néhány pontjával nem értek egyet. Nem tudom elfogadni, hogy az MCF törvénytelenül választott elnököt - mondta sajtótájékoztatóján Kozák János, aki az MCF az OCÖ megválasztott elnökének tekintett. Mint magyarázta, a korelnököt, aki a közigazgatási hivatal szerint életkora miatt nem volt jogosult levezetni az alakuló közgyűlést, a Lungo Drom jelölte, ezért a Farkas Flórián vezette szervezet követett el törvénytelenséget, és a további jogsértés is ebből adódott. Emlékeztetett: a törvénysértést a Lungo Drom azzal követett el, hogy nem Kertész Lórántot, az MCF képviselőjét bízta meg az alakuló ülés levezetésével, és az ellenjelölést tiszteletben kellett volna tartaniuk, mert ez a demokratikus. Kozák János, aki a Lungo Drom színeiben szerzett mandátumot, hangsúlyozta: visszautasítják, hogy az MCF idézte volna elő a törvénytelenséget.

Megjegyezte: az alakuló ülésen nem a jobb és baloldal választott elnököt, és készen állnak az újabb megmérettetésre, amit meggyőződése szerint az MCF ismét meg fog nyerni. Abban az esetben, ha az MCF adja az országos önkormányzat elnökét, találkozót kezdeményeznek a kormányzattal, hogy az elkövetkezendő négy évben "rangjának megfelelően kezeljék a cigányügyet" - mondta Kozák János.

A RomNet kérdésre válaszolva elmondta, továbbra is az MCF táborát erősíti, és erről egy 10 évre szóló együttműködési megállapodást is kötöttek. Arra kérdésre, hogy amennyiben őt választják elnöknek, milyen pozíciót kíván felajánlani a Lungo Dromnak és az MCF-nek, illetve melyik szervezet színeiben látja majd magát az elnöké székben kijelentette: bármilyen szerepet is vállal az 53 tagú testületben, egyiknek sem lesz elnöke, és nem köt olyan megállapodást, ami a cigányság rovására megy. Hozzátette: a Lungo Drommal kizárólag szakmai alapokon kíván együtt dolgozni.

Kolompár Orbán, az MCF vezetője, az OCÖ volt elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy az OCÖ alakuló ülésén "a Lungo Drom által kialakított káosz megint megbélyegezte a magyarországi roma társadalmat és az kép alakult ki, hogy a romák a vezetőiket csak botrányok közepette tudják megválasztani". Az ilyen botránypolitizálásban az MCF nem partner - fűzte hozzá.

"Megértem Farkas Flórián politikai lépéseit, mert a Fidesz felé elszámolásai vannak" - mondta Kolompár Orbán hozzátéve, vannak olyan politikusok, akik méltósággal tudnak veszíteni, és vannak, akik nem. Véleménye szerint félre kell tenni a korábbi nézeteltéréseket, mert olyan négy év előtt áll a cigányság, amelyben valós fellendülést hozhat az uniós támogatások megszerzése. Az MCF tudja és teszi a dolgát, mert is meri a roma társadalom problémáját - jelentette ki.

Kolompár Orbán nem kívánta elárulni, hogy a közgyűlésben az MCF pontosan mennyi taggal rendelkezik. (A március 13-i közgyűlésen kialakult állapot szerint - azzal, hogy Kozák János és fia "átállt" az MCF oldalára - várhatóan a Lungo Drom 26, az MCF 27 mandátummal rendelkezik majd az országos önkormányzat közgyűlésében.) Az OCÖ volt elnöke azt mondta, bízik abban: "lehet, hogy meglepő, de elfogadható közgyűlést" tudnak tartani, és meggyőződésük, hogy szervezetük többségben van, és ismét megnyerik a választást.

"Nem az a fő kérdés, hogy ki testesíti meg az elnök személyét, hanem a cigányságért kell dolgoznunk tovább" - mondta az MCF választási szövetség vezetője hozzátéve, péntek esti tanácskozásukon döntenek arról, hogy ki lesz az, akit a szombati alakuló közgyűlésen - egyedüliként - elnöknek jelölnek.

A sajtótájékoztató végén Kolompár Orbán kijelentette azt is: a Magyar Nemzet című napilap nem kívánatos újság az MCF számára, mert az a radikális jobboldal egyik szócsöve. Amennyiben az MCF vezetéssel alakul meg az OCÖ, akkor majd nem minden médiumnak adnak tájékoztatást a szervezetben történt eseményekről - mondta.

Az MCF és a Lungo Drom csütörtöki találkozójukon megállapodott abban, hogy véget vetnek a roma politikát eddig jellemző "sárdobálásnak". Tisztességes, jogszerű és demokratikus elnök választást és méltóságteljes alakuló ülést tartanak, és bármelyik fél nyerje is a választást, a cigányság érdekében partnerként dolgoznak a testületben.

A megbeszélésen, ahol a Lungo Dromot Lukács Mihály alelnök képviselte, az új országos önkormányzat alakuló ülésének napirendi pontjairól, a mandátumvizsgáló, a szavazatszámláló és a jegyzőkönyv hitelesítők személyéről is megállapodtak. Arról, hogy a szombat délelőtt tartandó alakuló ülés nyílt, avagy zárt ülés legyen, a korelnök csak a helyszín megtekintése után dönt. Megállapodtak abban is, hogy amennyiben az elnök személyére több jelölt is lesz, a jelölés sorrendjében voksolnak.