2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Solymos László egy főként romákat oktató iskola bezárását jelentette be
2007. 03. 29. 00:00

Az etnikai alapú szegregáció megszüntetése érdekében bezárnak egy főként roma gyerekeket oktató általános iskolát Szegeden; az új intézményekbe kerülő diákokat mentori hálózat segíti majd.

A cigány kisebbségi önkormányzat február közepén azzal a kéréssel kereste meg a város vezetését, hogy szüntessék meg a Móra Ferenc Általános Iskolát, ahol a gyereke 80 százaléka roma származású, s többségűk halmozottan hátrányos helyzetű - mondta a politikus a javaslatot tárgyaló közgyűlés előtt az MTI-nek. Hozzátette: a szülők döntő többsége egy petíciót is aláírt, melyben kérte a szegregáció megszüntetését.

Az iskola 130 diákjának elhelyezésére született terv alapján a szülőknek - a szabad iskolaválasztás lehetőségét fenntartva - tíz fogadóintézményt kínál föl az önkormányzat. A lakóhely, a családi kapcsolatok, a tanult idegen nyelv és a férőhelyek alapján minden szülővel egyeztet és javasol a gyerekek számára új iskolát az önkormányzat - közölte az alpolgármester.

Solymos László elmondta, a gyerekek beilleszkedését és fejlődését segítendő az önkormányzat mentori hálózatot alakít ki. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a napokban írt ki pályázatot a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásának és képzésének támogatására. Az önkormányzat az iskolában jelenleg dolgozó pedagógusok közreműködésével kialakítandó mentori hálózat működtetését részben ebből szeretné finanszírozni - tudatta.