2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

FCÖ 2007
2007. 02. 28. 00:00

Az elmúlt időszakban nagyon sok kerületi kisebbségi képviselő érdeklődik a Fővárosi Cigány Önkormányzat költségvetési lehetőségeiről.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló, az 1994. évi LXIII törvénnyel módosított 1993. évi LXXVII törvény 27. § (1) bekezdés b.) pontjában biztosított jogkörében eljárva a 2007. évi költségvetésének fő összegeit az alábbiak szerint határozza meg.

bevételi főösszege 14 781 ezer Ft kiadási főösszege 14 781 ezer Ft

A 14 781 ezer Ft bevételi főösszegből
640 ezer Ft a központi költségvetési támogatás,
14 141 ezer Ft Budapest Főváros Önkormányzatának támogatása.

A 14 781 ezer kiadási főösszegből

8 346 ezer Ft a Képviselői járandóságok
1 139 ezer Ft a Titkári feladatok
1 575 ezer Ft a Működési költség
3 721 ezer Ft a Hagyományápolás feladatra tervezett összeg

A 2007. évi költségvetés összegét a Fővárosi Közgyűlés állapította meg. A Fővárosi Cigány Önkormányzat határozatban kéri évek óta a Közgyűlést arra, hogy a kisebbségi önkormányzatok támogatását differenciáltan, a kisebbségek fővárosi becsült létszáma alapján állapítsa meg. A főváros költségvetése 2007-ben sem differenciált a kisebbségi önkormányzatok támogatásakor a kisebbségek létszámára tekintettel.

Mindez azt jelenti, hogy a képviselői tiszteletdíjak összege képviselőként maximum bruttó 42.e ft/fő/hó, kb. nettó 30.e ft/fő/hó lehet. Ebben az esetben a testület csak olyan bizottságokat hozhat létre, amelyben a bizottsági tagok tiszteletdíj nélkül dolgoznak és kerületi képviselők bevonása is csak tiszteletdíj nélkül lehetséges a testület munkájába. Természetesen a képviselőknek joguk van lemondani a tiszteletdíjukról.

A működési költség havonta maximum 130. e ft lehet, beleértve a telefon, posta, internet költséget, az irodaszer költségeit, esetleg bérleti díjat, az irodafenntartás közüzemi költségeit.

Minden másra, tehát a fővárosi programokra havonta maximum 310. e ft-ot lehet fordítani, legyen az művészeti esemény, fesztivál, táboroztatás, nyelvészeti program, kiadvány megjelentetés, azaz bármi, ami a kulturális autonómia körébe tartozik. Ebből a havi 310. e Ft-ból lehet elkülönített, kerületeknek szóló pénzalapot létrehozni, kerületi eseményeket támogatni, elnöki kabinetet működtetni.

A 2002-2006. közötti ciklusban a Fővárosi Cigány Önkormányzat teljesítményét és lehetőségeit az sokszorozta meg, hogy fővárosi roma szervezetekkel, intézményekkel és kerületi kisebbségi önkormányzatokkal együttműködésben, forrásaik és humán, valamint szervezési kapacitásaikat összesítve, az együttműködésből is mintát felmutatva tudtak dolgozni. Működése első évében ezért az FCÖ együttműködési ajánlattal keresett meg valamennyi kerületi cigány kisebbségi önkormányzatot, és fogadókészség esetén a szakmai programok megvalósításában az egész ciklusra szóló partneri együttműködéseket alakított ki.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat forrásainak kiegészítésére alkalmas pályázati kiírás egyetlen egy jelent meg 2002-2006. között.