2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián nem akar szakmai vitát Kolompárral
2007. 02. 28. 00:00

A Lungo Drom elnökének véleménye szerint Kolompár Orbánnak a televíziós vita felvetése, a választások előtt ilyen rövid idővel, komolytalan és méltatlan.

Farkas Flórián, aki nyolc évig vezette az Országos Cigány Önkormányzatot, legutóbb a múlt héten a parlamentben emelte fel szavát "a cigányság érdekében", amikor is azt mondta: az Országos Cigány Információs és Művelődési Központot az OCÖ el karja adni, annak ellenére, hogy a Gyömrői úti épület a magyar cigányság egyetlen olyan vagyona, melyben a kultúráját, művészetét meg tudja őrizni.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában Farkas Flóriánhoz intézve szavait azt mondta: nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy az ellenzéki képviselő az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztségéért folytat személyes kampányt, és ezt a parlament falai közé is behozza.

Kolompár Orbán szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy széles társadalmi összefogáson és szakmaiságon alapuló országos cigány kisebbségi önkormányzatot kíván létrehozni az MCF választási szövetség a választások megnyerése esetén.

Farkas Flórián az MTI-nek erre reagálva úgy fogalmazott: "a szakmailag, erkölcsileg, politikailag megbukott jelenlegi Országos Cigány Önkormányzatnak mennie kell."

Mint mondta, a Lungo Drom és szövetségesei egy szakmai alapokra helyezett cigánypolitikai program végrehajtását akarják konkrét feladatok, célok, felelősök megjelölésével, együtt a kormányzattal, úgy, hogy időközönként, amikor szükséges, szakmai és politikai ellensúlyt is képesek legyenek gyakorolni.

Közölte azt is: a Lungo Drom a megyei integrációs hivatalok létrehozásával, amelyre minden megyében előszerződésük van, biztosítja majd azt a szakmai hátteret, amelynek garanciájával az európai uniós támogatásokat végre a magyarországi cigányság is élvezni fogja. Farkas Flórián az MTI-nek azt ígérte, hogy a választás után néhány nappal átadják a kormánynak azt a programot, amelyik képes lesz kimozdítani a magyarországi cigányságot ebből az áldatlan helyzetéből.

A fideszes parlamenti képviselő véleménye szerint a televíziós vita felvetése, a választások előtt ilyen rövid idővel, komolytalan és méltatlan.

Az OCÖ jelenlegi elnöke a RomNetnek minderre úgy válaszolt: "nem értem milyen programról beszél Farkas Flórián, amikor a négy éves ciklus alatt mindössze kétszer vett részt a közgyűlés munkájában, és akkor is csak azért, hogy megbuktatásomra törekedjen, szervezkedjen". Hozzátette: egyszerű képviselőként, vagy volt elnökként Farkas Flórián egyetlen szakmai javaslatot sem terjesztett be az OCÖ közgyűléséhez, a tárgyalások elől pedig elzárkózott.

Roma politikusok nemcsak kívánatosnak, de szükségesnek tartják, hogy Kolompár Orbán, az MCF Választási Szövetség és Farkas Flórián, a Lungo Drom Koalíció elnökjelöltje nyilvános, szakmai vitában fejtsék ki javaslataikat a cigány kisebbségi önkormányzatiság és a roma érdekképviselet jövőjéről.

Erre négy nappal a választások előtt már nincs reális esély. A Roma Magazinban többször is elhangzott, hogy a műsor szerkesztői kérték Farkas Flóriánt, hogy a kamerák előtt folytasson szakmai vitát Kolompár Orbánnal, de a felkérést minden esetben elhárította.

A Farkas Flórián által felvetett "Lungo Drom megyei integrációs hivatalok létrehozásával" kapcsolatban több roma vezető is úgy fogalmazott: az OCÖ Farkas Flórián vezetése alatt egyszer már felépített egy hálózatot, de az csak papíron működött, valós tevékenységet soha nem folytatott, az infrastruktúra pedig időközben "szőrén-szálán eltűnt". Sem szakmai, sem pedig erkölcsi alapja nem lenne a Lungo Drom elnökének egy újabb több 10, vagy 100 millió forintos költséggel felépíteni ugyanazt a rendszert, amelynek feladata ismét az lenne, hogy a nemlétező pozícióval, hatalommal "hűbéreseinek" befogja a száját.

Hozzátették azt is: az elmúlt négy évben a Lungo Drom egyetlen olyan látható, kézzel fogható dolgot sem tett, amelyről a cigányság tudna, érdekét szolgálta volna, mindössze "a néma leventék" tűntek fel néhanapján a parlamenti közvetítésekkor a televízió képernyőjén, amikor kivonulnak az ülésteremből. Szereplésük abban nyilvánult meg, hogy az ellenzékbe szorult "vezér" a cigányság ellen szónokolt a Fidesszel együtt a MIÉP és a JOBBIK oldalán a budai várban, esetleg kordont bontott a "demokrácia védelmében" - mondták.

Emlékeztettek arra, hogy Farkas Flórián 2005-ben, a Moszkva téren karddal megszúrt roma fiú miatt tartott rasszizmus elleni tüntetés után a Fidesz a budai várban tartott megmozdulást, ahol felszólalt a Lungo Drom elnöke is, akinek eszmei mondanivalója az volt, hogy ma "Magyarországon szégyen cigánynak lenni". Akkor a volt OCÖ-elnök úgy fogalmazott: "nekünk, akik cigányok és magyarok is vagyunk, duplán fáj, ha a magyarokat gyalázzák, fasisztázzák, rasszistázzák". Kik azok a rasszisták? Ugyanazok a körök, akik a polgári kormány miniszterelnökét azzal akarták lejáratni, hogy azt terjesztették róla, hogy cigány!


Az OCÖ-s politikusok és más roma vezetők azt is felrótták Farkas Flóriánnak, hogy nyilvánosan nem határolódott el sem ő, sem pedig cigány szervezete, vagy a vele szövetségben lévő Fidesz a cigánybűnözést hirdető radikálisan szélsőséges Jobbiktól.



MCF VÁLASZTÁSI SZÖVETSÉG


A JÖVÕÉRT, A MUNKÁÉRT, A MEGBECSÜLÉSÉRT -
ÉS VÉGRE ÖNMAGUNKÉRT


A politikában nem ellenségek, ellenfelek vannak, hanem versenytársak


Az MCF Választási Szövetség nyitott, együttműködésre építő Országos Cigány Önkormányzatot, és roma politikai érdekképviseletet szeretne. Ezért a - nagypolitikára is sajnálatosan jellemző - szembenállás kultusza helyett megteremtettük az új, európai színvonalú politikai kultúra alapjait. A továbbiakban ennek kiteljesítéséért közösen kell tennünk.

Az új Országos Cigány Önkormányzatnak az eddigieknél is nagyobb felelőssége lesz abban, hogy a 2007-2013 közötti időszakban határozottan, és eredményesen képviselje a roma emberek, közösségek érdekeit. Még ebben az évben el kell érnünk, hogy a roma közélet alkossa meg, és vitassa meg a közös szakmai programokat, és kezdje el azok végrehajtását, a Magyar Kormánnyal és a települési önkormányzatokkal együttműködésben. Egyedül ez lesz a helyi, kistérségi, és megyei szinten kialakuló, és megújuló roma érdekképviseleti struktúrák sikeres működésének záloga.

Az MCF Választási Szövetség számára a megújulás, és a nyitás politikája az egymás melletti elbeszélés helyett az egymással való megbeszélés politikáját is jelenti. A Lungo Drom Koalíció szellemiségét támogató cigány kisebbségi önkormányzatokat egyenrangú, stratégiai partnereinknek tekintjük. Ahogyan a Lungo Drom vezetőjét, Farkas Flórián is partnerünknek tekintjük abban, hogy új szemléletű, nyitott, színvonalas szakmai vitákra épülő országos önkormányzatot hozzunk létre március 4. után. Csak ezzel tudjuk megteremteni annak lehetőségét, hogy a roma emberek, közösségek helyzetét megváltoztató közös programok megvalósuljanak.

A Lungo Drom elnöke nem ellenségünk, nem ellenfelünk - versenytársunk, aki a tisztességes politikai verseny befejeztével partnerünkké válik. Nekünk ugyanis a politikai verseny eredményétől függetlenül munkatársakként, ha nem is mindig egyetértve, de egymást támogatva kell segítenünk ötezer cigány kisebbségi képviselőtársunk munkáját. Arra kérjük Farkas Flóriánt, hogy elsősorban roma képviselőként, a hazánkban élő roma közösség érdekeit szem előtt tartva fogadja el a nyitás és a párbeszéd hangját, és ezen a hangon beszéljük meg még a vasárnapi választás előtt, hogyan vélekedünk az OCÖ és a roma politikai érdekképviselet, de mindenek előtt a felnövekvő nemzedék jövőjéről. Ez a közös minimum, amelyet nekünk, felelősséggel gondolkodó roma politikusoknak el kell fogadnunk.

Kérjük mindezt azért, hogy az elmúlt másfél évtized roma politikai kudarcai ne ismétlődhessenek meg.

Budapest, 2007. február 28.

Kolompár Orbán
az MCF Választási Szövetség elnökjelöltje