2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A cigányságra nem lehet a kollektív bűnösség bélyegét sütni!
2007. 02. 27. 00:00

Az MCF nyílt levélben arra kéri Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy mondja ki: a cigányságra nem lehet a kollektív bűnösség bélyegét sütni.

A "cigánybűnözés" fogalom mögött rejlő gondolkodásmód, és a kollektív bűnösség elvét politikai eszköznek tekintő stílus szerintünk nem egyeztethető össze közös Hazánk demokratikus jövőjével. Ezt megfogalmazó felhívásunkat és büntetőjogi feljelentésünket a Jobbik ellen eddig 2.800 (azaz minden második) kisebbségi képviselő írta alá, támogatta" - írta a szervezet a legnagyobb ellenzéki párt elnökének írt dokumentumban. Melyet a RomNethez is eljuttatott.

A Fidesz elnökét arra kérik, hogy mondja ki: a www.ciganybunozes.com címen elérhető honlap szellemisége a történelem szemétdombjára való; aki így gondolkodik, nem számíthat a Fidesz politikai támogatására; aki szerint "minden cigány bűnöző", nem kaphat jól fizető önkormányzati állást.

"Reméljük, ha Ön ezt a bátor lépést megteszi, pártja - és a Fidesszel szövetséges Lungo Drom - felelős vezetői is éles választóvonalat húznak a szélsőséges erők és a cigányságért tenni akarók közé" - áll a nyílt levélben.
.hu


MCF a Magyarországi Cigány Országos Szövetsége
6120 Kiskunmajsa, Fő u. 130.
Tel/Fax: 06-77/582-683


Nyílt levél Orbán Viktor Úrhoz,
a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség elnökéhez


Tisztelt Elnök Úr!



Ön eddig már többször, főként azonban választások előtt, hitet tett a magyarországi cigányság mellett. A cigányság Önre, mint felelős politikusra tekint, aki nem akarhat rosszat közös Hazánknak, az itt élő embereknek. Legyenek ők magyarok, cigányok, vagy bármely etnikumhoz tartozók.

Most egy számunkra fontos ügyben fordulunk Önhöz: Pártja a 2006. évi önkormányzati választások előtt - számtalan településen - helyi választási szövetséget kötött a Jobbik Magyarországért Mozgalommal. Így volt ez Szolnokon is, ahol sikeres választási szereplésük után Bíber József Tibor szolnoki Jobbik elnököt a fideszes többség külső bizottsági tagnak választotta.

Mindez egy politikai párt belügye lenne, ha nevezett Jobbik politikus saját önéletrajzában nem lenne "büszke" a "cigánybűnözés" fogalom médiabeli terjesztésére, nem lenne az USA-ból működtetett www.ciganybunozes.com honlap szellemi atyjának tekinthető, illetve ha nevezett nem tett volna nagy nyilvánosság előtt, a cigányságot a kollektív bűnösség elvével megbélyegző nyilatkozatokat önmaga és pártja nevében is.

Azért fordulunk Önhöz, mert pártja képviselői és szövetséges partnerei csak az általánosság szintjén, és csak szóban határolódtak el a "cigánybűnözés" fogalmát zászlajára tűző Jobbiktól, és ebből politikai tőkét kovácsolni igyekvő alelnökétől, sőt az Országgyűlés Emberi jogi Bizottságának FIDESZ-es elnöke Balog Zoltán a Magyar Nemzet hasábjain 2007.február 19-i interjújában közli "Csak abban az értelemben van cigány bűnözés, ahogyan van jellemzően roma munkanélküliség, jellemzően romákra irányuló szegregáció, és van jellemzően megélhetési bűnözés is, meg van ukrán lánykereskedelem vagy dél-amerikai drogcsempészipar."

A "cigánybűnözés" fogalom mögött rejlő gondolkodásmód, és a kollektív bűnösség elvét politikai eszköznek tekintő stílus szerintünk nem egyeztethető össze közös Hazánk demokratikus jövőjével. Ezt megfogalmazó felhívásunkat és büntetőjogi feljelentésünket a Jobbik ellen eddig 2.800 (azaz minden második) kisebbségi képviselő írta alá, támogatta.

Ezek alapján úgy érezzük, ez ügyben Önnek is dolga van. Pártja elnökeként kérjük, hogy 2,800 cigány kisebbségi képviselővel együtt mondja ki: A cigányságra nem lehet a kollektív bűnösség bélyegét sütni, a www.ciganybunozes.com szellemisége a történelem szemétdombjára való. Aki így gondolkodik, nem számíthat a Fidesz politikai támogatására. Aki szerint "minden cigány bűnöző", nem kaphat jól fizető önkormányzati állást.

Reméljük, ha Ön ezt a bátor lépést megteszi, pártja - és a Fidesszel szövetséges Lungo Drom - felelős vezetői is éles választóvonalat húznak a szélsőséges erők és a cigányságért tenni akarók közé. A hallgatás - mint azt a történelem már oly' sokszor mutatta - beleegyezés.

Szíves válaszát és cselekvését várva, maradok

Üdvözlettel:

Ifj. Bogdán János
szóvivő
Országos Cigány Önkormányzat
MCF Országos Választási Szövetség

Szíves tájékoztatásul mellékeljük a vonatkozó világhálós elérhetőségeket is.

A Jobbik alelnök saját önéletrajzában "büszke" a "cigánybűnözés" szó elterjesztésére:

www.jobbik.hu/biber_jozsef_tibor_a_jobbik_alelnoke

A Jobbik alelnök kollektív bűnösség elvére épülő, magyar állampolgárok egy körülhatárolható csoportját megbélyegző "Cigánybűnözés.com" honlapot indít:

www.jobbik.hu/honlapot_inditott_a_ciganybunozesrol_a_jobbik

Helyi választási együttműködési megállapodást köt a szolnoki Fidesz és Jobbik, melynek eredményeként a kirekesztő Jobbik-alelnök külső bizottsági tag lesz:

www.szolnokinapilap.hu/index.php?id=3042