2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jótékonysági koncert ifj. Járóka Sándorért
2007. 02. 23. 00:00

Telt ház előtt tartottak jótékonysági koncertet február 21-én este a Művészetek Palotájában a három éve kómában fekvő ifj. Járóka Sándo hegedűművész kezelésének elősegítésére.

A magyar cigány zenében új stílust teremtő ifj. Járóka Sándor prímás kórházi kezelési költségeire rendezett jótékonysági koncerten - amelynek fővédnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter volt - a legnagyobb roma és nem roma művészek léptek fel mintegy 1200 ember előtt. A négyórás koncerten fellépők emlékeztek a művésszel töltött napokról, órákról és percekről, imádkoztak felgyógyulásáért héberül és magyarul, barátai sztorizgattak egy-egy emlékezetes estéről, pillanatról. Járóka egyéni stílusát, hegedűjátékát nemcsak itthon de világszerte elismerik, szerzeményei a magyar cigány zene műfaját gazdagítják.

A 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője, Buffó Rigó Sándor köszönetet mondott mindenkinek, aki belépőjegy vásárlásával, vagy az Ifj. Járóka Sándor Alapítvány számlájára utalt összegekkel hozzájárultak a művész felgyógyulásához.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke köszönetet mondott a szervezőknek a "történelmi eseményért", amely megmutatta, hogy a bajban bárhol, bármikor képes összefogni a társadalom honfitársai, cigány emberek, vagy gyermekek megsegítéséért. A rendszerváltás óta eltelt 16 év alatt nem volt példa hasonló, nagyszabású összefogásra, és ez példát mutat majd a jövő generációjának is - jegyezte meg az OCÖ elnöke.

Kolompár Orbán szervezete 70 darab 2700 forintos jeggyel járult hozzá a rendezvényhez, és a segélykoncert elején e mellett átadta azt a 200 ezer forintot tartalmazó borítékot, amellyel hozzájárul az MCF választási szövetsége Ifj. Járóka Sándor gyógyulásához.

Kállai Katalin, a kulturális szaktárca főtanácsadója tolmácsolta Hiller István miniszter jókívánságait a család és a művész számára. A politikus úgy fogalmazott: a roma kultúra az egyetemes magyar kultúra része, és a világ minden színpadán helye van.

A 100 Tagú Cigányzenekar szervezésében és a RomNet Média Alapítvány, valamint a Rádió C médiatámogatásával tartott koncerten többek között fellépett Csonka András, aki a barátság himnuszaként énekelte Máté Péter Azért vannak a jó barátok című slágerét. Szintén fellépett Mága Zoltán hegedűművész és az Angyalok. A világhírű hegedűművész hófehér hegedűjét ajánlotta fel árverésre, hogy ezzel is hozzájáruljon Ifj. Járóka Sándor gyógykezeléséhez. A hegedő licitálási ára a koncert idején 600 ezer forinton állt. Mága Zoltán köszönetet mondott mesterének, mert mint mondta, pályafutását neki köszönheti, és mindent neki köszönhet.

Az est egyik védnöke, Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola főigazgatója azt mondta: "Ifj. Járóka Sándor védnöke az örökkévaló", és rövid imája elején idézte a 130. Zsoltár első versszakár, amely így szól: A mélységből kiáltok feléd Uram!

A segélykoncerten a 100 Tagú Cigányzenekar szólisták kíséretében ízelítőt adott repertoárjából, és ismét bizonyította, hogy a világhírű zenekar most a Művészetek Palotájában, máskor a világ legnagyobb koncerttermeiben is arra készteti a közönséget, hogy szűnni nem akaró vastapssal hálálja meg játékát. A zenekar jótékony célból már nem először lép fel kisebb teleüléseken, vagy Magyarország legnagyobb koncerttermeiben.

Az ifj. Járóka Sándor gyógyításának elősegítésére szervezett műsor során fellépett még a Budapest Klezmer Band, a Pa-dö-dö, Balázs Klári, Oláh Kálmán zeneszerző és zongoraművész, Kathy Horváth Lajos.