2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az MCF Választási Szövetség országos programja
2007. 02. 23. 00:00

A magyarországi cigányság most első alkalommal megyei, és negyedik Országos Cigány Önkormányzatát választja!

A 2007. március 4-i választásoknak az a tétje, hogy mi roma politikusok, megtudjuk-e teremteni, a hazai cigányság jövőjéhez szükséges politikai érdekképviseletet, megtudunk-e, felelni az előttünk álló szakmai kihívásoknak?

A rendszerváltás óta, a hazai roma társadalom nem tudott a különböző fejlesztési forrásokhoz hozzájutni. Nem javult a romák élethelyzete a lakhatás, a foglalkoztatás, a szakképzés, és az egészségügy területén. Történt ez mindazért, mert az elmúlt 12 évben, nem tudott kialakulni az országos, hiteles szakmai és politikai érdekképviselet.

A roma társadalom nem egy nagykabát, melyet az országos politika piacán, egyéni érdekekért választási ciklusonként el lehet adni. Nem vállalható fel az, hogy az országos politikai pártérdekek mögé bújva, a hazai cigányságot kiszolgáltassák a pártpolitikai érdekeknek. A roma társadalom egy olyan nép, amely odafigyel öregjeire, gyerekereire, testvéreire, és a családjára. Ezt a családi összetartozást, egy politikus sem használhatja ki, és nem oszthatja meg. Mi egyek vagyunk, összetartozunk, hiszen cigányok vagyunk. Ezért kell összefognunk, együtt dolgoznunk, mert csak összefogva tudunk sikereket elérni. A megválasztott politikusainknak is tiszteletben kell tartani a hagyományainkat, kultúránkat, értékeinket. Éljenek, és ne visszaéljenek a beléjük vetett bizalommal.

Mint az MCF Választási Szövetség elnök jelöltje koalíciós partnereimmel együtt tanultunk az elmúlt 16 év tapasztalataiból. Az elmúlt időszakban sokan rágalmaztak meg alaptalanul. A koalíciós partnereimmel, nem kívántunk részt venni a sárdobáló, és egymást lejárató, értelmetlen politikában. A romák ügye, számunkra fontosabb a hadakozásnál, ügyünk nem lehet hadszíntér, ahol egymással a semmiért hadakozunk. Népünknek békére, nyugalomra, összefogásra és biztos jövőre van szüksége. Szakmai, politikai és széleskörű roma társadalmi összefogásra helyeztük a romák érdekképviseletét.

Az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ) a parlament által elfogadott kisebbségi törvényből adódóan, a 2007-2013 közötti időszakban az európai uniós források elérése érdekében, új struktúrára és új szakmai háttér megteremtésére van szüksége. Mindezt kidolgoztuk, és a választások megnyerése esetén a programunk sikeres végrehajtásában minden szervezet szakmai részvételére számítunk.

Különösen, amikor megjelenik a politikai palletán az egyre erősödő roma ellenes radikális, a roma társadalmat kollektív bűnösként bemutató politika. Ezt a beteg eszmét, csak és kizárólag politikai akarattal, a mindenkori kormányzat segítségével, és a felelős roma vezetők összefogásával lehet visszaszorítani.

A jelenlegi kormány, a kiemelten hátrányos helyzetű kistérségek komplex fejlesztését - a vállalkozások fejlesztését, munkahelyek teremtését, oktatás, szakképzés, telepfelszámolást - tűzte ki céljául. A programokra szánt források, csak akkor érhetők el, ha az újonnan felálló Országos Cigány Önkormányzat az értelmetlen, lejárató és sárdobáló politika helyett, a mindenkori kormányzattal közösen megteremti a romák élethelyzetének javításához szükséges feltételeket, továbbá szakmai partneri kapcsolatot épít ki.

Abban az esetben juthatunk hozzá a hátrányos helyzetű kistérségekben felhasználásra kerülő fejlesztési forrásokhoz, ha a kisebbségi önkormányzatok, roma civil szervezetek a települési önkormányzatokkal összefogva egyenrangú partnerként tudják kialakítani programjaikat és koncepcióikat. Eddig soha nem látott forrás jelenik meg a hátrányos helyzetű kistérségekben, de mindez hiába, ha a kisebbségi önkormányzatok nem kapnak megfelelő szakmai, és politikai segítséget. Egyetlen, a romaügy iránt fellelőséget érző politikus sem engedheti meg magának, hogy az elmúlt 12 év megismételje önmagát. A roma társadalom meg kell, hogy kapja részét a fejlesztési forrásokból, amennyiben mindez nem így történik meg, nem lesz a gyermekeinknek és unokáinknak biztosítva a jövője. Ezt ugye egyikünk sem akarja?

Össze kell fognunk gyermekeink és unokáink jövője a tét! Ezt, csak és kizárólag a romák érdekeit szolgáló MCF Választási Szövetség tudja hosszú távon megteremteni és biztosítani. Az MCF Választási Szövetség a neki adott bizalommal élni tud, a roma népünket segíteni és szolgálni tudja. Kérlek, hogy 2007. március 4-én támogasd az MCF Választási Szövetséget.

Baráti tisztelettel:

Kolompár Orbán
MCF Választási Szövetség elnökjelöltje



STRUKTÚRA RAJZ »


Tisztelt Képviselő Társam!

Az MCF Választási Szövetség OCÖ-s struktúrája, új alapokra helyezi a roma politikát, a roma érdekképviseletet. Azt mutatja, hogy hogyan teremti meg a szakmai, és politikai döntéshozatali rendszerben, testületekben a romák részvételét, ill. hogyan vonja be széles társadalmi összefogással a civil szférát és a kisebbségi választott testületeket. A struktúra csúcsán az OCÖ áll, akinek nem feladata, hanem kötelessége a roma érdekekeit pártpolitikai érdekek fölé helyezve megteremteni a széleskörű roma társadalmi összefogást. Struktúránkban, meghatározó szerepet kapnak az újonnan megalakuló megyei kisebbségi önkormányzatok, cigány kistérségi koordinációs tanácsok, a helyi cigány kisebbségi önkormányzatok, valamint a roma civil szervezetek, roma vállalkozók.

Az OCÖ létrehozza 12 szakmai bizottságát, amelyek napi munkakapcsoltban állnak a parlament szakbizottságival, illetékes szakminisztériumokkal.

Új elemként jelenik meg a Roma Értelmiségi Kerekasztal, mely az OCÖ szellemi műhelye.

A megyei kisebbségi önkormányzatok, egy fő tanácsnokot delegálnak, az OCÖ által létrehozott a megyei tanácsnokok országos testületébe, a sikeres együttműködés megvalósítása érdekében

Az OCÖ hivatalának átalakítása szintén szükséges az államigazgatási és az adminisztratív feladatok ellátásának érdekében.

A cigány kisebbségi önkormányzatoknak, a közösen megfogalmazott célok megvalósításában szakmai partnerei, kell, hogy legyenek, a roma civil szervezetek.

A megyei kisebbségi önkormányzatok feladata az uniós források tükrében 2007-2013

Az európai uniós források igénybe vételéhez elengedhetetlen a kisebbségi tv.- ben megjelenő új érdekképviseleti szerv a megyei kisebbségi önkormányzatok, szakmai, politikai és gazdasági megerősítése. A megyei kisebbségi önkormányzatok létrehozzák, a megyei szinten önálló szakma, és adminisztratív feladatokat ellátó hivatalukat, szakmai bizottságaikat, elkészítik a 2007 évi költségvetésüket, munkatervüket, továbbá négyéves időtartamban szakmai programjaikat.

Az OCÖ, és a megyei kisebbségi önkormányzatok szakmai partnerként dolgoznak együtt. Mindenféle politikai kötödés nélkül, hisz minden megyei kisebbségi önkormányzatnak a megyében élő roma lakosság érdekeit kell következetesen képviselnie a megyei közgyűlésekben. A mindenkori OCÖ, a saját állami költségvetési forrásaiból önálló keret elkülönítésével biztosítja, a megyei kisebbségi önkormányzatok hivatalának fenntartási, valamint foglalkoztatási (adminisztrációs) költségeinek részbeni támogatását. Ezen támogatásra, az OCÖ, és a megyei önkormányzatok, együttműködési megállapodást kötnek, amelyben rögzítik a hosszú távú szakmai együttműködés alapjait.

A megyei kisebbségi önkormányzat feladata, hogy összefogja, koordinálja a megyékben létrejövő kistérési koordinációs tanácsok és kisebbségi önkormányzatok munkáját. Eme feladat ellátására önálló operatív szakmai bizottságot hozz létre. A megyei kisebbségi önkormányzatok által létrehozott szakbizottságoknak tagjai, a kistérségi koordinációs tanácsok elnökei.

Kistérségi koordinációs tanácsok létrehozása

Az államigazgatási rendszerben új elemként jelennek meg a többcélú kistérségi társulások. A társulások vezetését, a kistérségben működő önkormányzatok polgármesterei alkotják. Sajnálatos tény, hogy a cigány kisebbségi önkormányzatok nem tagjai, és ezáltal nem résztvevői, a kistérségi társulásoknak. Ebből adódóan nem tudják a romák érdekeit képviselni, és nem jut a romák élethelyzetének javítására forrás. Ezen állapot tarthatatlan, mely azonnali változtatást kíván.

Belátható időn belül, a kistérségben már megalakult, és működő cigány kisebbségi önkormányzatoknak - független attól, hogy MCF-es vagy LD-os - létre kell hozniuk, szoros összefogással, szakmai koncepcióval, a roma kistérségi koordinációs tanácsot. A roma kistérségi tanács, roma kistérségi társulásként is működhet, melynek tagjai a kistérségben működő cigány kisebbségi önkormányzatok elnökei, és tagjai.

Tisztelt Képviselő Társam!

Nagy a felelősségünk. Főleg akkor, amikor a jelenlegi kormány meghirdette, a kistérségek komplex fejlesztési programjait. Ezen programok, soha nem látott lehetőségeket biztosítanak a kistérségben működő kisebbségi önkormányzatok működésének elősegítésére, továbbá a roma lakosság élethelyzetének javítására. Szent meggyőződésem, hogy a kistérségben tevékenykedő polgármesterek, a kistérségek fejlesztési programjaira szánt forrásokból nem biztos, hogy politikai és szakmai ráhatás nélkül szánnak a romák élethelyzetének javítására.

A kisebbségi önkormányzatok összefogásából adódóan, csak a roma kistérségi koordinációs tanács megválasztott elnöke tud a polgármesterekkel szemben, vagy partneri együttműködésben, a kistérségi tanácsokban, érdekképviseletet ellátni, fejlesztési forrásokat kieszközölni. Feladatából adódóan, a roma kistérségi koordinációs tanács elnökének tanácskozási joggal, részt kell vennie a kistérségi tanács ülésein.

A koordinációs tanács szakmai, és adminisztratív feladatainak ellátására, létre kell hozni, a roma kistérségi koordinációs tanács központját (hivatalát), amely működéséhez a többcélú kistérségi tanács és az OCÖ biztosít forrásokat.

A roma kistérségi koordinációs tanácsok feladatai:

1. Összefogják, összehangolják a kistérségben működő kisebbségi önkormányzatok szakmai programjaiknak előkészítését, végrehajtását.


2. Kialakítják önálló hivatalukat, és működési rendjüket.


3. Havonta (a tanács elnökei) összehívják a kisebbségi önkormányzatok tagjait, és velük közösen, a kistérségre szánt források felhasználására településre lebontva, a szükségleteknek megfelelően projektterveket készítenek.


4. Szoros szakmai kapcsolatot alakítanak ki a megyei kisebbségi és országos cigány önkormányzattal.


5. Az igények, és a szükségletek figyelembe vételével, szakmai képzéseket, felkészítőket, továbbképzéseket szerveznek, a megyei munkaügyi központ, a képzőközpont, az OCÖ, és a megyei kisebbségi önkormányzatok bevonásával, a kistérségi társulás és a kisebbségi önkormányzatok tagjai részére.