2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhunyt Pintér Sándor festőművész
2007. 02. 20. 00:00

Tragikus hirtelenséggel, 51. éves korában elhunyt Pintér Sándor festőművész. Pintér, cigány családban született 1956. október 3-án, Kispesten.

Rajzoló tehetsége nagy alázattal párosult. Első olajfestményeit az Újpesti Roma Önkormányzat állította ki. Meglepődött, amikor megtudta, hogy a kiállított festményeinek döntő többsége vevőre talált. 2000-ben kezdte el megfesteni cigány művészek, alkotók, mesterek portréit.

Hivatásnak, élete nagy feladatának tartotta, hogy az így létrejövő arcképcsarnokot minél jobb technikával készítse el. A művészportrékat tizenkettes csoportokra osztotta, amelyből az "Eötvös József" Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság 2005-ben, és 2006-ban A3-as, színes falinaptárt jelentetett meg. A 2007-re tervezett harmadik sorozatot, anyagi okokból már a Társaság nem tudta megjelentetni. Pintér Sándor ettől függetlenül tovább készítette az arcképcsarnokot. Realista arc ábrázolás módja erős szürreális hátterekkel kiegészülve készültek. Jelképeiben és színeiben az indiai hatás folyamatosan nyomon követhető volt.

Szentandrássy a következő ajánlást írta róla: "Pintér Sándor festőmester művei jelentős, alkotásai a mai kortárs festészetnek! Szakmai- festői alázata az alkotásban, műveinek tiszta fényén, érzékeny finoman munkált portréin, a ma élő legnagyobb restaurátorok, szakmaisága igényességét láthatjuk! Pintér Sándor mesterségbeli tudását csak a józan művészetet ismerő, támogató belátásán múlhat, hogy ma Európában élő a restaurálással, professzionális másolást sem nélkülöző alkotó, egyetemes igényű művésszé válhasson. Fontos és visszavonhatatlan jelentős támogatással segítve, a roma arcképcsarnok megfestésének tervében, ajánlom Pintér Sándor festőmestert kitüntető figyelmükben egészséget, boldogságot kívánván!

Maradok tisztelője: Szentandrássy István festőmester"

A sors pár évet adott neki az alkotásra, de munkássága és a művészet iránt érzett alázata példamutató mindannyiunk számára.