2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bikaistállóból roma tanoda
2007. 02. 20. 00:00

A helyi kisebbségi önkormányzat pályázaton nyert pénzt az építkezésre, amit társadalmi munkában a szülők végeztek el.

A pázmándfalui gyerekek a másnapi órákra készülnek. Itt a tanodában oldják meg a házi feladatot, és gyakorolnak is. Többségük minden délutánját itt tölti. Az egykori bikaistállót a szülők újították fel társadalmi munkában, a bútorokat és a számítógépeket pedig pályázati pénzből vásárolták. A kisebbségi önkormányzat azért nyitott tanodát, mert a roma fiatalok többsége családi körülményei miatt még az általános iskolát sem tudta elvégezni.

"Segítő roma szülők nyújtanak segítséget a gyerekeknek a házi feladat megírásában és a gyakorlásban, sőt, egyéb fejlesztő lehetőségeket nyújtanak"- mondta Járóka János, a roma kisebbségi önkormányzat elnöke.

A tanulás mellett internetezésre és játékra is marad idő a tanodában. Amióta működik, sokkal jobbak a roma diákok eredményei. Kevesebb a bukás, és egyre többen tanulnak tovább valamelyik győri középiskolában. A klub annyira sikeres, hogy már a környező településekről is járnak át ide fiatalok.

Az iskola felső tagozata ősztől kényszerűségből a közeli Tápra költözik. A tanoda azonban nem szűnik meg, és a jövőben is várják a délutáni foglalkozásra a diákokat.