2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megtorpant a Lépj előre program
2007. 02. 14. 00:00

Kimerült az alacsony végzettségű felnőttek továbbképzését finanszírozó Lépj egyet előre program pénzügyi kerete. A tavaly februárban indított projekt a 28 ezer jelentkezőből 13 ezernek ad támogatást.

Kifogyott a keret, ezért nem fogad el jelentkezéseket a felnőttek továbbképzését támogató Lépj egyet előre programba az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ). A hetvenöt százalékban uniós és huszonöt százalékban állami forrásokból létrehozott négymilliárdos költségvetésű program tavaly februárban indult. A 28 ezer jelentkezőből első körben 11 ezren élhettek a lehetőséggel. Decemberben kétszázmillióval még megtoldották a keretet, így összesen 13 ezer felnőtt továbbképzésének megkezdésére nyílt lehetőség.
 
Soós Adrianna, az ÁFSZ igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy várhatóan még a tavasszal elindul a Lépj egyet előre II., amely 2007-ben és 2008-ban tíz-tízezer fő továbbképzését finanszírozhatja, szintén uniós és állami forrásból. A programra akkor is alacsony végzettségűek jelentkezését várják, míg a tanfolyamrendszerű képzésben kizárólag akkreditált intézmények vehetnek részt. A projekt fejenként átlagosan kétszázezer forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt, csak abban az esetben kell visszafizetni, ha valaki nem fejezi be a képzést. A tanfolyam sikeres elvégzését ráadásul a minimálbér összegének megfelelő, 65,5 ezer forinttal honorálják.
 
A Lépj egyet előre program kizárólag az adott térség hiányszakmáira szorítkozik. Ilyen például az építőipar vagy a kereskedelem, amely országos szinten igényelne képzett munkaerőt. Csak az előbbi ágazatban 18 százalékkal bővülhetne a foglalkoztatás, ha elegendő számban állnának rendelkezésre a szakemberek. A munkaügyi tárca, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös felmérése szerint a hazai vállalkozások kilenc százaléka küzd tartós munkaerőhiánnyal.


Segítenék a romák foglalkoztatását

A romák foglalkoztatatását kívánja elősegíteni az Ernst & Young tanulmánya, amely a Romák alkalmazása: néhány tapasztalat az üzleti életből címet viseli. A nemzetközi tanácsadó cég az ENSZ Fejlesztési programja megbízásából 14 magyar, cseh és szlovák cégnél végzett felmérést. Összegzésül megállapítják, hogy az üzleti szféra ma is kevés figyelmet fordít a romák munkaerő-piaci részvételének erősítésére. Ezért a vállalatokat is be kell vonni a romák továbbképzésének finanszírozásába, és a cégek foglalkoztatásért felelős vezetőit is fel kell készíteni az esélyegyenlőségi irányelvek érvényesítésére. Az elkészült tanulmányt a világ 3500 vállalatához juttatják el.