2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kocsmából kitiltott milliomos
2007. 02. 09. 00:00

Kifizették a Magyarországon megalapozatlan előzetes letartóztatás miatt valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást: idősebb és ifjabb Burka Ferenc összesen 45 millió forintot kapott.

A gyilkossággal gyanúsított, de ártatlanul elítélt két férfi majdnem hat évet ült. A börtönben nem is álmodtak arról, hogy eljön az idő, amikor úgynevezett VIP-ügyfélként fogadják őket egy pénzintézet elegáns különszobájában.

- Délelőtt az ügyvédünkkel bementünk a bankba, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket, megkínáltak kávéval, de még kólával is. Aztán egy üveg mögött megmutatták a pénzt, ott voltak a milliók nagy halomban - meséli idősebb Burka Ferenc, akit tegnap újszentmargitai otthonában látogattam meg.

Először azt gondoltam, hogy a zárkózott, halk szavú emberre - akit a kártalanítási per folyamán oly sokszor láttam a bírósági tárgyalótermekben - nem is fogok ráismerni: elvégre nem mindennap történik meg vele, hogy egyik napról a másikra milliomos lesz. De idősebb Burka Ferenc ugyanolyan szoborszerű arccal fogadott, mint korábban. A pszichiátriai szakértő közepes fokozatú depressziót állapított meg nála és a fiánál is. Idősebb Burka Ferenc a meggazdagodása ellenére sem úgy fest, mint aki sokkal jobban van.

- Kérdezte a feleségem is, hogy nem örülök-e - mondja. - Hát dehogynem. Örülök én. Csak jobb lett volna ennyi pénzt inkább lottón nyerni. Mert így nagyon is megszenvedtem érte.

A két újszentmargitai roma férfit 1999-ben tartóztatták le gyilkosság vádjával. 2002-ben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság mindkettőjük bűnösségét megállapította társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, és a fiút 15, az apát 13 évi fegyházra ítélték. 2003-ban a Szegedi Ítélőtábla - mint felülbírálatra alkalmatlan és megalapozatlan ítéletet - hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, 2005-ben pedig a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság felmentő ítéletet hozott, így apa és fia kiszabadult a börtönből. Ezután beperelték a magyar államot kártalanítás miatt, ügyvédjük a debreceni Zeke László volt. A rekordösszegű kártalanítási per országos figyelmet váltott ki.

Valószínűleg kölcsönkérők serege fogja üldözni őket - gondoltam én. De idősebb Burka Ferenc azt mondja: még nem kértek tőle kölcsön a faluban. - De ne is nagyon kérjenek - teszi hozzá -, mert a pénzt a legszűkebb családjának szánja. Amikor a falu lakossága és a rokonság szóba kerül, idősebb Burka Ferenc elkeseredett arcot vág.

- Azok után, ahogy engem itt kezelnek, lenéznek, megaláznak, semmibe vesznek, ne várjanak tőlem semmit, hiszen én sem kaptam tőlük még két fillért se - mondja, és minden átmenet nélkül egy 1976-os, régi sérelmét hozza szóba:

- Tizennyolc éves voltam, amikor anyámmal és az élettársával bementünk az egyik kocsmába, ahol egy nagydarab, magas ember röhögve benyúlt az anyám szoknyájába. Megkérdeztem, mit csinál, de kiröhögött. Erre leütöttem. De ezután úgy könyveltek el a faluban, mint valami verekedőt, pedig én csak akkor ütöttem, ha sértegettek, ha bántottak.

Nem tudni előre, hogyan viszonyul majd a falu a hirtelen meggazdagodott családhoz. Burka Ferenc azt mondja: normálisan akarnak élni, ő például még munkába is szeretne állni, mert - mint fogalmaz - "itthon megölne az unalom". Elköltözni nem akar Újszentmargitáról, pedig telne abból a 20 millió forintból, amit kapott.

- A pénzből biztosítani akarom a gyerekeim jövőjét - állítja -, ezért sem akarok költekezni vagy kölcsönadni. Autót veszek csak, de azt is lízingre.

A fiának - ifjabb Burka Ferencnek - 25 milliós kártalanítást fizettek, a pénzt a jelenleg Polgáron élő fiatalember is lekötötte. Meg akartam tőle kérdezni, hogy mik a tervei, de az apja azt mondta, a fiáról annyi hazugságot írtak a lapok, hogy nem akar újságíróval szóba állni. Igaza volt, hívásomra a mobiltelefonját sem vette fel.

A két Burka nem csapott nagy ünneplést a meggazdagodásuk alkalmából. A nap folyamán csak annyi szórakozást engedtek meg maguknak, hogy az ügyvédi irodában Zeke Lászlóval leültek sakkozni. A parti döntetlennel végződött ugyan, de - állítja az ügyvéd - idősebb Burka állt jobban.

A család Debrecenből délután négy óra után ért haza. Otthon kolbászt ettek krumplival, utána Burka leült tévét nézni, a fia meg elment a Korona sörözőbe, ahol ivott két sört, majd felszállt a polgári buszra. Idősebb Burka azért nem csatlakozott a fiához, mert ő a Korona sörözőből hónapok óta ki van tiltva. Ki van írva a pult fölé: "Burka Ferenc az üzlethelyiséget nem látogathatja!" Burka azt mondja, nem érti a kitiltást, mert ő nem követett el ott semmit soha.

A Koronában azonban másként emlékeznek. Névtelenséget kérő vendégekkel beszélgetve megtudtam: Burka Ferenc randalírozós, kötekedős ember, ezért jobb elkerülni őt. Azt is elmondták, hogy Burka legutóbb múlt karácsonykor verekedett a faluban: szóváltás után leütött legalább három embert. A sörözőben megtudtam azt is: a kocsmáros levette a Burka belépését tiltó feliratot, a korábban nemkívánatos személy jött is a kocsmába, de a vendégek folyamatosan panaszkodtak rá agresszív viselkedése miatt: Ezért két hét múlva visszakerült a felirat a söntéspult fölé.

Kíváncsi voltam arra, hogy a milliomossá lett Burkát most már beengedik-e a Koronába, elvégre fizetőképes vendég lett: húszmillió van a bankszámláján.

De a felirat változatlanul ott lóg.