2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Idén 400 millió forintot szán a tárca telepfelszámolásra
2007. 02. 02. 00:00

Kilenc településen mintegy négy és félezer ember életkörülményei javultak a 2005-2006-os roma integrációs program segítségével.

A programban, amely a roma telepeken élők körülményeit volt hivatva javítani, Táska, Galambok, Dencsháza-Szentegát, Kerecsend, Kisvaszar, Tiszalő, Uszka, Hencida és Szentgál vett részt. A 680 millió forintból összesen 30 szociális bérlakás épült, 20 életveszélyes házat lebontottak és többszáz épületen végeztek állagmegóvást, illetőleg felújítást. Körülbelül 100 helyre bevezették a vezetékes vizet, 80 háznál épült új fürdőszoba, és mintegy 40 családnál emésztőgödrök építésével oldották meg a szennyvízelvezetést - mondta el Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a program zárókonferenciáján tartott beszédében hétfőn.

Aszfaltos utat és új járdákat is építettek, három település pedig falubuszt vásárolt. Tiszabőn parkosítottak, fát ültettek és gondoskodtak a szervezett hulladékgyűjtésről. Kerecsenden új játszótér is épült.

A Roma Oktatási Alap 90 millió forinttal járult hozzá a programhoz. A pénzből a többi között felnőttképzésnek is helyet adó tanodákat alakítottak ki. Uszkán 16-an tettek sikeres osztályozó vizsgát, befejezve a 7. és 8. osztályt.

Kiss Péter tájékoztatása szerint a 2006-2007-es programban, amire összesen 400 millió forintot szán a tárca, 11 település vesz, így hasonló volumenű fejlesztések várhatók Vasboldogasszonyban, Garaboncon, Hidason, valamint Sóshartyán, Hangony, Rudabánya, Szúcs, Egercsehi, Szomolya, Sajóhídvég és Tunyogmatolcs településeken. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány további 105 millió forinttal járul hozzá a programhoz, de ez a pénz csak képzési célokra fordítható.

Magyarországon az ötszázat is meghaladja a romatelepek száma.Az Új Magyarország Fejlesztési Terv mintegy százmilliárd forintot szán a 28 leghátrányosabb kistérség komplex fejlesztésére és felzárkóztatására. Az itt található mintegy ezer településen él a magyarországi romák jelentős része.