2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megszűnhet a Rajkó Együttes
2007. 01. 25. 00:00

Ha nem kapnak azonnali segítséget, napokon belül megszűnik a zenekar és bezár az iskola - áll abban a nyílt levélben, amelyet a magyar kormányhoz intézett a Talentum Alapítvány.

Gerendási István igazgató lapunk érdeklődésére elmondta: az alapítvány a rendszerváltás óta nagy részben szponzori támogatásokból, saját bevételeiből tartja el a 40 tagú zenekart és az 550 diákot nevelő intézményt, ahol az általános oktatás mellett alap- és középfokú művészeti (zenei és tánc) képzésben is részesülnek a többnyire hátrányos helyzetű roma gyerekek.

Az iskola eddig az állami normatíva és az alapítványi támogatások mellett nagy részben abból az évi 21 millió forintból működött, amelyet a fővárostól kapott. Tavaly ősztől azonban az addig vállalkozói szerződéssel dolgozó tanárokat státusba kellett venniük, ami éves szinten 26 millió forintos többletkiadást jelent. Ezért már 2006-ot is több millió forintos hiánnyal zárták, a tanárok még a novemberi fizetésüket sem kapták meg. Ráadásul december végén tájékoztatta őket a városháza, hogy 2007-ben a támogatást évi négymillió forintra csökkentik, a növekvő rezsiköltségek pedig további ötmillióval növelik a költségeiket - vagyis erre az évre máris 48 millió forintjuk hiányzik a működéshez.

Az alapítvány tartalékai elfogytak, így erre az évre a Rajkó Együttes évi százmillió forintos költségvetéséből is hiányzik 50 (a másik ötvenet évi 150-170 hazai és külföldi fellépésével megkeresi a társulat).

- Az utóbbi években számtalan díjjal ismerték el az iskolát és az együttest, rengeteg szóbeli biztatást kaptunk, de állandó, kiszámítható anyagi segítséget nem - mondja az igazgató.
- Pedig kézzelfogható eredményeink vannak, hiszen vidékről is számtalan, nélkülünk elkallódó gyereket ültettünk a zene segítségével az iskolapadba, és nem egy volt tanítványunk gyermeke már egyetemet végzett - vagyis nekünk sikerült az, amit a kormányok mindenféle felzárkóztató programokkal próbálnak elérni. Ezt az eredményt nem kellene veszni hagyni, csupán évi százmillió forintra lenne szükség a működéshez.

Ha azonban ezt rövid időn belül nem kapják meg, az iskola még a tanév vége előtt bezár - csakhogy nincs még egy olyan iskola, ahol a gyerekek a megkezdett módon folytathatnák tanulmányaikat, hiszen sehol máshol nem áll a középpontban a cigányzene. A világszerte elismert, itthon a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel is kitüntetett együttes pedig szélnek eresztheti művészeit.