2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Új program romatelepeknek
2007. 01. 24. 00:00

Mint ismert, a romatelepeken élők szociális integrációs modellprogramja két éve indult, 680 millió forintból 9 település kapott támogatást, mintegy 4 és fél ezer ember életkörülménye változott meg.

A tárca Roma Integrációs Főosztályának vezetője ezt annak kapcsán közölte, hogy a minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány meghívásos pályázat útján újabb 11 kistelepülésen, 400 millió forinttal támogatja a telepen, telepszerű lakókörnyezetben élők lakhatási és szociális integrációját, a romatelepek felszámolását. A program a napokban indult el.

Mint ismert, a romatelepeken élők szociális integrációs modellprogramja két éve indult, 680 millió forintból 9 település kapott támogatást, mintegy 4 és fél ezer ember életkörülménye változott meg. Néhány településen új házakat építettek a programban részt vevő családoknak, máshol felújították a lakásukat, de olyan falu is akadt, amelyik úthálózat-fejlesztésre, csatornázásra fordította az elnyert összeget. A helyi önkormányzatok először nehezen kezelték a helyzetet, a település "számkivetetteit" ugyanis sokan elítélték, nem értették a falu lakói, miért őket támogatja az állam. Táskán például a falu egyetlen lakója sem akart cigány szomszédot. Mára megbékéltek a helyzettel, és együtt segítették azt a családot, amelyik a nyomorból kikerülve visszakapta korábban állami gondozásba vett két kiskorú gyermekét.