HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár leváltására készülnek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Kolompár Orbán
2007 Január 19    Forrás: MNO


Ez a cikk archív

Javában folyik a kétirányú igazodás a cigány közéletben, mivel közeledik a március 4., a területi és országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásának napja. A hagyományos jobb-bal felosztás itt sem helytálló. Baloldaliak és liberálisok is szép számmal vannak abban a tizennyolc roma szervezetben, amellyel a fideszes Farkas Flórián szervezete, a Lungo Drom most kötött pártsemlegesnek mondott szövetséget.

Hirdetmény

Nem kevesebbre vállalkozunk, mint arra, hogy helyreállítsuk a cigánypolitika tekintélyét, miután a kormánnyal együtt négy éve cselekvésképtelen és súlyos erkölcsi, politikai, szakmai válságban vergődik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - indokolta meg a szövetségkötést Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke.

Nem rejtette véka alá, új koalíciójával le akarja váltani Kolompárt Orbán jelenlegi OCÖ-elnököt. Erre csak neki nyílik lehetősége, hiszen október 1-jén, a helyi kisebbségi képviselők megválasztása nyomán csak a Lungo Drom, illetve a Kolompár-vezette - a balliberális kormány romapolitikájáért felelős Kis Péter szociális miniszter bizalmát élvező - Magyarországi Ci8gányszervezetek Fóruma (MCF) ért el olyan eredményt, amely felhatalmazást ad az országos irányítás megszerzésére. Kolompár már tavaly decemberben meghirdette választási koalícióját.

Sokak megrökönyödésére szerepet vállalt benne a Horváth Aladár vezette Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) is. Igaz ugyan, hogy 2003 elején a "Demokratikus Roma Koalíció" keretén belül sikerült Horváthnak és Kolompárnak leváltaniuk Farkas Flóriánt, aki addig két cikluson át volt az OCÖ elnöke. Ám Kolompár pár hónap leforgása alatt kibillentette az elnöki székből az egykori SZDSZ-es Horváth Aladárt. Attól fogva 2006 késő őszéig Horváth és az RPM frakciója erősen támadta az általuk "pitiáner, pénzéhes vajdácskaként" emlegetett Kolompárt Orbánt.

Lapunk tegnapi érdeklődésére Horváth Aladár azzal igyekezett kivédeni az elvtelenség vádját, hogy az MCF-fel Dancs Mihály, az RPM Borsod megyei elnöke kötötte meg az alkut, ő maga ki szeretett volna maradni a "csatározásokból". Csakhogy - és erről fotók is készültek - Horváth ott volt a Kolompárék csapatával való tavaly decemberi koalíciós egyeztetéseken. Amikor a HVG értesülését idéztük neki, miszerint az RPM szövetségbe lépésének ára az volt, hogy az Országos Cigány Önkormányzat Horváthot delegálja az uniós pénzeket elosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mellé a romaprogramok referensének, az érintett így hárított: "Nem nyilatkozom a Magyar Nemzetnek."

Kolompár másik fő szövetségeseként a Cigányszervezetek Országos Szövetségét (CSZOSZ) tünteti fel. Nagy János alakulatáról van szó, amely a közelmúltig szintén Kolompárt ellenzéke volt a cigány önkormányzatban. Tegnap a Lungo Drom vezetésű szövetség bemutatkozóján azonban bebizonyosodotr, sem az RPM, sem a CSZOSZ nem teljes egészében csatlakozott a baloldali roma szövetséghez.

A magát baloldalinak tartó Farkas Antal, a Cigányszervezetek Országos Szövetség második számú embere arról számolt be lapunknak, hogy azokban a megyékben, ahol a szervezet erős, többnyire a Lungo Drom szövetsége mellett döntöttek a Cigányszervezetek Országos Szövetségének vezetői és elektorai, beleértve őt is.

Ugyancsak a jobboldali romák oldalán tűnt fel például az RPM hajdú-bihari liberális elnöke, Gulyás István is. Összesen 19 országos, illetve helyi szervezet kapaszkodott össze úgy gondolván, Kolompárék négy évig semmit nem tettek a 80-90 százalékos cigány munkanélküliség ellen, tétlenül nézték, hogy a kormány előző ciklusban meghirdetett telepfelszámolási programja megfeneklett, az ösztöndíjrendszer kimúlt.

"Belülről tapasztaltam az Országos Cigány Önkormányzat jelenlegi vezetése hiteltelen romapolitikáját, ezért vállaltam szövetséget Farkas Flóriánékkal" - mondta lapunknak a szintén baloldali Oláh József, aki a Roma Diplomások Országos Szövetségét vitte be a Kolompár-ellenes választási szövetségbe.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt