HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Olyan operát akartam, amit cigányok is el tudnak játszani"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Goran Bregovic
2007 Január 03    Forrás: Magyar Rádió


Ez a cikk archív

Saját operájával jön Budapestre Goran Bregovic, az Emir Kusturica-filmek népszerű zeneszerzője. A Kármen hepienddel című darabban, amelyet január 10-én este a Művészetek Palotájában mutatnak be, maga a szerző is színre lép egy olyan zenekarral, ami egyébként csak esküvőkön és temetéseken játszik.

Hirdetmény

- Az volt a célom, hogy olyan operát írjak, amit a cigányok is el tudnak játszani - nyilatkozta az alkotó, aki nemcsak a zenét, de a szövegkönyvet is maga írta, és rendezőként is jegyzi az előadást.

Az ismertető szerint az első, mintegy 40 perces rész egy színdarab, amelynek díszlete mindössze egy szék és egy rozzant ágy. Az előadás nyelve szerb, olasz, cigány és (amennyire lehetséges) az előadásnak helyt adó ország nyelve.

A második - ugyancsak mintegy háromnegyed órás - részben a színházból opera lesz. A Kárment a cigányzene ihlette, és teljes egészében új szerzemény. Egyetlen idézettől eltekintve semmi köze sincs Bizet Carmenjéhez - hangsúlyozza a közlemény.

A darab főhőse Kleopátra, a "Szombat van, ránk figyel az ég" című tévéműsor sztárja, aki jövendőt mond a betelefonálóknak. Egyszer Fuadnak, a nagyszerű cigány trombitásnak is jósolt, méghozzá azt, hogy szomorú vége lesz, ha keveri a szerelmet a munkával. Amikor Kleopátra megtudja, hogy Fuad meghalt, elmegy a temetésére. Ott találkozik a trombitás néhány régi zenésztársával, akik elmesélik neki, hogy Fuad egyszer megnézte az operában a Carment, és rendkívül csalódottan vette tudomásul, hogy a művészet semmivel sem jobb, mint az élet. Az egyetlen opera, amelyben a főhős egy cigány, tragikus véget ér.

Zenésztársai azt is elmondják Kleopátrának, hogy ez az élmény Fuadot egy másféle opera megírására ösztönözte, és Kármen hepienddel címmel hozzá is látott a műhöz. Kleopátra elhatározza, hogy rekonstruálja az operát és eljátssza Kármen szerepét. Amikor sikerül összeraknia a zenei mozaikkockákat, a darab egy naiv cigányoperává változik, amelynek kettős esküvő a vége. Kármen hozzámegy gyermekkori szerelméhez, vetélytársa, Michaela pedig rendőr jegyeséhez, aki kigyógyul a cigánylány iránti szerelemből.

Kleopátrát illetve Kárment Vaska Jankovska alakítja, az előadásban színre lép a szerző, Goran Bregovic is a Wedding and Funeral Banddel.

- Ezt az operát egy olyan hétköznapi zenekarra írtam, amely egyébként esküvőkön és temetéseken játszik - mondta egyebek között az olaszországi bemutatót követően a La Stampának Bregovic.

Arra a kérdésre, hogy miként jutott el Kusturica híres filmjétől, az Undergroundtól a Kármenig, így válaszolt: -A történelem minden zeneszerzőjéhez hasonlóan nekem is a hagyomány volt - és lesz - az ihletforrásom. Kinek nem? Mindig is ez volt a legtermészetesebb út. Sztravinszkijtől Bartókig, Bizet-től Lennonig.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt