HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ötéves a cigányrádió

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 December 12    Forrás: Kossuth Rádió


Ez a cikk archív

Túl vannak a hőskorszakon, amikor mindenki nagyon lelkes volt, de a műsorkészítéshez nem értettek. Ma már profivá váltak, és a rádió igazgatójának leghőbb vágya, hogy a műsor is egyre színvonalasabb, érdekesebb, szórakoztatóbb legyen, de szigorúan közösségi és nem kereskedelmi tartalommal.

Hirdetmény

A Radió C igazgatója, Fátyol Tivadar idézi vissza a kezdeteket, és megfogalmazza jövőbeli reményeit is. - Bíró András volt, aki ezt kitalálta, hogy legyen cigányrádió. Utána sokáig húzódott a dolog, 10 évig, részben pénz-, részben koncepcionális kérdések miatt. Végül is 2001-ben átadta az Autonómia Alapítványnak és néhány magánembernek, ők megkérték a frekvenciát, és nyert a csapat. Így indult el a rádió 2001-ben. Ennek az volt az előzménye még, hogy volt egyszer egy próbaadás, az azt hiszem egy hónapig, vagy valahogy így tartott,s a próbaadás alatt kapta meg a végleges frekvenciát a Rádió-C.

- Az elején, úgy emlékszem, hogy te műsorkészítőként voltál itt. Milyen nehézségek voltak, hogy emlékszel?

- Hát nehézségek azok voltak. Én a legelején a próbaadás alatt műsort készítettem, utána kineveztek zeneigazgatónak és műsorkészítőnek. Sok minden voltam én, csak akasztott ember nem. Nagyon nehéz volt, megmondom neked őszintén, senki nem értett semmihez. Nemcsak a technika, egyáltalán a műsor szerkesztése, a műsor menete. Nagyon nehéz idők voltak, de hál Istennek mindenki nagyon lelkes volt, nagyon pontos, precíz, és nagyon igyekezett azon, hogy jó minőségű rádiót csináljunk. Hát sikerült. Visszahallgattunk egy jó pár 5 évvel ezelőtti adást, ma már az ember kicsit megmosolyogja, de jó. Még maradtak itt abból a társaságból, kinőtték magukat, profik lettek, és most már nyugodtan lehet mondani azt, hogy profi rádiósok lettek.

- Közösségi rádiónak hívja inkább magát az intézmény, és ez megszabja azt is,hogy a műsorok miként szólalnak meg.

- Hát nyilván ez egy közösségi rádió. Mi azt mondjuk, hogy ez egy közösségi, közszolgálati rádió. Ez is elég komoly feladatokat ró rámk, hiszen állandóan napra kész, friss információkkal ellátni a hallgatókat, az nem egy kis feladat.

- Évről-évre lehet hallani akár nagyon komolyan, akár kicsit csendesebben, hogy vannak anyagi problémák. Miután közszolgálatinak mondod ezt a műsort, ezt az adást, azt feltételezné az ember, hogy erre van állami támogatás.

- Ez a 22-es csapdája. Ugye mi azt mondjuk, hogy közfeladatokat látunk el. De jogilag nem így van. Jogilag az állam nem támogathat. Nyilván vannak olyan pályázatok, amiket sikerül megnyerni, meg én azt mondom, hogy maximálisan segít mindenki bennünket, de ez nagyon nehéz, örökösen pengeélen táncolunk. Most is elég súlyos anyagi gondokkal küszködünk, de megpróbáljuk megoldani, megpróbáljuk az egész struktúrát átalakítani jövőre. Bízom benne, hogy valami sikerül. Szerintem rájöttek arra, hogy ez nem kereskedelmi rádió, más feladatokat lát el. Úgyhogy bízom benne, hogy most valamin tudjunk változtatni. December 15-én lesz egy nagyon komoly ülés, egy megbeszélés,ahol a tulajdonosok, különböző intézményeknek a vezetőivel fogunk tárgyalni,hogy hogyan tovább. Remélem, hogy január, februárban már arról szól a fáma, hogy sikerült megnyerni ezt a csatát.

- Ha minden sikerül, tehát 15-én jól zárul ez a tárgyalás, akkor mire számíthat a hallgató, hogyan alakul át a rádió?

- A műsorstruktúrát úgy csináltuk meg szeptembertől, hogy ez már az új koncepció szerint. A főszerkesztő kollegával folyamatosan azon dolgozunk, hogy még jobb legyen. Nőtt a hallgatóságunk hál Istennek, és tavaly október 8-a óta az interneten is lehet hallgatni a rádiót. Iszonyatos nagy hallgatottságot produkált ez nekünk. Megpróbáljuk úgy kialakítani a műsort, hogy a földi hallgatottság is ki legyen elégítve, és az internet is ki legyen elégítve. Az interneten sokan vannak olyanok, akiktengeren túlról hallgatnak minket, nyilván az időeltolódás miatt olyan programokat kell csinálni, amit ők is tudnak élvezni. Én nagyon sokat várok ettől az intézménytől. Van egy elképzelésem, amit mindenáron szeretnék véghez vinni, mielőtt még itt elmegyek nyugdíjba, ahogy én szoktam mondani, de nagyon szeretném azt, ha tényleg egy olyan rádió lenne, amit mondhatom azt, ahogy én szoktam ugye mondani, hogy Mátészalkától New Yorkig sokan hallgatnak, és jól érzik magukat akkor, amikor ezt a rádiót hallgatják.

- Mi szól ebben a rádióban, ha valaki még nem ismerné?

- Talán Európában a legszélesebb a skála nálunk a zene területén,hiszen mi mindent játszunk, nem skatulyázzuk be magunkat. Iszonyatos mennyiségű zenei anyag van a gépben. Ettől színes, ettől érdekes, és ezt nagyon kedvelik. De nagyon érdekli a hallgatókat a mindennapi politikai műsor például, egy új műsort indítottunk most, ez az esti műsorunk, 22 órától lehet hallani, a címe: Köztársaság. Itt eléggé keményen a mindennapokat próbálják megvitatni szakemberek, újságírók vagy azok a vendégek, akiket hívnak a szerkesztő kollegák. Ez egy másfél órás műsor, és rettentő sokan telefonálnak be. Nyilván vannak sajnos olyantémák, amik minket eléggé érintenek, hiszen a sajtó, a média fölfújta a cigányügyeket most rettentően, és tulajdonképpen szeptembertől másról se szól a sajtó, csak a romákról. Most ez pozitív, negatív teljesen mindegy, de inkább negatívoldalról. Ezeket próbáljuk megvitatni. Aztán: ránk is ugyan úgy vonatkozik, mondjuk az egészségügyi probléma, a gázprobléma, ezeket is próbáljuk megvitatni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt