HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Álmok tanodája

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 November 28    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Kaló Károly oktató tekercs wc-papírral a kezében érkezett első órájára a szendrőládi tanodába. A fal mellett körberakott, lehajtható írótáblával felszerelt székeken ülő gyerekek vigyorogva nézték az egészségügyi papírt, amit a férfi azzal adott körbe, hogy mindenki tépjen magának valamennyit belőle. A kör végén azt mondta: most mindenki annyit beszél magáról, amennyit a papírból szakított.

Hirdetmény

Az egyik kislány azzal kezdte: orvos szeretne lenni. A mellette ülő fodrásznak készült, a harmadik topmodellként képzelte el a jövőjét. Kaló Károly egyetlen válaszhoz sem fűzött megjegyzést. Nem mondta el, hogy a tapasztalatok szerint a szendrőládi iskola tanulóinak fele már a középiskolába sem jutott el, mert a nyolcadik elvégzése előtt betöltötte tizenhatodik évét, ami a korábbi évfolyamok esetében a tankötelezettség végét jelentette. A többiek utóbb a középiskolából buktak ki.

Szendrőládon a helyi iskola valamennyi tanulója hátrányos helyzetű - és három kivételével valamennyien roma származásúak. Itt mindenki rászoruló, senki nem fizet a tankönyvekért és az ebédért. A gyerekek egy része otthon soha nem látta újságot olvasni vagy levelet írni a szüleit. Első osztályban, amikor a tanító néni azt mondja, vegyék elő a füzetet és rajzoljanak egy kört, a kisdiákok nagy részének fogalma sincs arról, hogy mi az a kör. Az ilyen gyerekeket sajátos nevelési igényűnek nevezik, és külön tanulócsoportba sorolják. A szendrőládi iskola 334 tanulója húsz különböző tanulócsoportba jár, de miután ennyi terem nincs az épületben, az iskolában két műszakos a tanítás. Egyik héten a felsősök jönnek délután, a másik héten az alsósok.

A község nem roma lakói az öt kilométerre lévő Edelénybe járatják gyermekeiket, de a tehetősebb cigány családok is az ő példájukat követik.

Szendrőládon egyetlen diplomás cigány embert ismernek, Kaló Károlyt, aki a Miskolci Egyetem filozófia szakán végzett, jelenleg pedig az Autonómia Alapítvány szakértőjeként dolgozik. A második az öccse, Kaló Norbert lehet. A huszonhat éves fiatalember - nem mellékesen önkormányzati képviselő és a szociális bizottság elnöke - már harmadéves főiskolai hallgató. A község egyik volt szolgálati lakásából kialakított, néhány hónapja hat oktatóval működő tanoda - bár a létrehozásában sokan működtek közre - igazából kettőjük érdeme. Az előkészületek, a tervezés, a pályázatok és az uniós elvárások szerinti dokumentáció elkészítése négy évet vett igénybe, végül a szendrőládi tanoda programja tizennyolcmillió forintos támogatást nyert. Cserébe azt vállalták, hogy a programban részt vevő negyven gyermek fele sikerrel veszi a középiskola támasztotta akadályokat.

A tanodába motiválható felsős gyermeket kellett toborozniuk. Ezt azonban sokkal könynyebb volt kimondani, mint megvalósítani. Az 1830 lelkes borsodi faluban ugyanis - Vadasné Joó Katalin iskolaigazgató szerint - nem az az igazán nagy baj, hogy az ott élők esélyt sem kapnak álmaik megvalósítására, sokkal inkább az, hogy a szendrőládi gyermekek már nem is álmodnak.

- Nemrégiben ötödikes gyerekeket kérdeztem a terveikről - mondja az iskola élére néhány hónapja kinevezett igazgató. - Néhányuknak fogalma sem volt arról, mit szeretne, mások viszont egészen határozott elképzeléssel rendelkeztek. Azt mondták: tizennyolc és hatvanéves koruk között otthon ülnek majd és várják a segélyt, ahogyan apa és anya is teszi. Ahhoz pedig fölösleges tanulni.

Vadasné Joó Katalin pedagógiai tapasztalatait egy tiszaújvárosi elit gimnáziumban szerezte. Már az első, Szendrőládon töltött napján rádöbbent, milyen különbség az a hatvan kilométernyi távolság, amely egy fejlett iparral bíró kisvárost a válságövezet határán fekvő falutól elválaszt. Megrázó élménye volt, amikor egy, az ellenőrzőjéért hazaküldött gyermek édesanyja a folyosón üvöltve szidta a tanárokat, majd a ruháját tépve a folyosó falába akarta verni a fejét.

A szendrőládi romák nagy része a település végén, telepen lakik. Az iskolával sokan elégedetlenek, Csemer Józsefné például azt mondja, kőművesnek tanuló fia a sajószentpéteri szakiskolában kudarcot kudarcra halmoz, most kell pótolnia az általános iskolai tananyagot. A teljességhez hozzátartozik, hogy hosszú éveken át a szülőknek sem volt fontos, hogy a gyermek iskolába járjon. A múlt tanévben akadt olyan gyermek, aki több mint ötszáz órát hiányzott, ami száznapos mulasztásnak felel meg. Néhány család gyermekei évente 80-120 órát is hiányoztak. Volt, aki a hiányzások miatt tizenhárom évesen még a harmadik osztályt járta.

Az igazolatlan távolmaradások miatt indított szabálysértési eljárások során kiszabott - és be nem fizetett - bírságokat tavaly fogházbüntetésre váltotta át a kazincbarcikai bíróság, ezt követően a szülőket előállító rendőrök hajnalonként gyakori vendéggé váltak a telepen. Azóta valamelyest visszaesett a hiányzások száma.

- A hátrányok csökkentését szolgálhatja az óvoda bővítése is, jelenleg ugyanis csak az ötéves gyermekeket tudjuk felvenni, így is nyolcvanhatan járnak a hatvanöt férőhelyes intézménybe - mondja Vadasné Joó Katalin. - Pedig Szendrőládon különösen fontos lenne, hogy az iskolakezdés előtt közösségi nevelést is kapjanak a gyerekek. Pozitív jelenségnek tartom azt is, hogy az utóbbi hetekben több szülő kért igazolást az általa korábban befejezett osztályokról, hogy utólag, valamilyen felnőttoktatás keretében befejezhesse az iskolát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt