2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kétszer 100 Tagú Cigányzenekar
2006. 11. 21. 00:00

A 100 Tagú Cigányzenekar Országos Kulturális és Közművelődési Egyesület arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy 100 Tagú Cigányzenekarból csak egy van.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedden a 100 Tagú Cigányzenekar. Az apropó nemcsak a közelgő Berki László-emlékkoncert volt (november 26, vasárnap, Uránia), hanem hogy tudassák a sajtóval, valaki az ő hírnevüket kihasználva próbál pénzt szerezni.

Politikamentes zenekar

Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke nem titkolta el, hogy a feltételezett sorozatos visszaéléseket korábbi vezetőjük, Raduly József követte el, aki 2005. decemberében lépett ki a zenekarból. Buffó szerint azért, mert politizálni akart.

A világsztrádáról értesültek

A sajtótájékoztatón részt vett Báder Csaba, a RomNet-Média Alapítvány elnöke és a Rádió C szerkesztője, aki bejelentette, hogy elkészítették a zenekar hivatalos honlapját, a www.100tagu.hu-t, pár hónapja tehát ők is megjelentek "az internetes világsztrádán". Elmondta, akkor derült ki, hogy valaki visszaél a zenekar nevével, mikor átvettek egy cikket a 100 Tagú Cigányzenekar sikeres belgrádi koncertjéről. Az átvett cikk megjelenése után az együttes szólt, hogy ők nem is léptek fel akkor Belgrádban.

Tarlóssal is akart

Azóta még három másik koncertről szereztek tudomást, amit a nevükben szerveztek más zenészekkel, köztük az egykori Felvonulási téren tartott Borfalun is. Az igazi 100 Tagú tagjai szerint egykori vezetőjük, Raduly József megtévesztette az események szervezőit, azt állítva, hogy még mindig ő a zenekarvezető, és így kötött szerződést, pedig ehhez már nem volt joga. A zenekar ügyvédi felszólítás küld Radulynak.

Buffó, az elnök egy olyan esetet is megemlített, amikor Raduly odaígérte a 100 Tagú Cigányzenekart egy fellépésre Tarlós István egyik kampányrendezvényére. Ez azért nem jött össze, mert a zenekar tagjai előtte tudomást szereztek róla. "Azért is tartjuk ezt a sajtótájékoztatót, mert a 100 Tagú Cigányzenekar olyan a magyar kultúrának, mint a paprika, és meg kell akadályoznunk, hogy ezt a gyöngyszemet hamisítsák. Szeretnénk tudatosítani, hogy 100 Tagúból csak egy van" - tudatosították.

Raduly reagál

Raduly József az MTI-nek azt nyilatkozta: csak a szervezők hibája lehetett, ha az ő nevét látva azonnal a 100 Tagú Cigányzenekar fellépését hirdették. A belgrádi esettel kapcsolatban elmondta: a koncertre még az ő elnöksége alatt adtak szóbeli ígéretet, a vezetőváltás után azonban a zenekar nem akart fellépni. Raduly József ezért döntött úgy, hogy egy másik formációval megy el, az már a szervezők félreértése volt, hogy 100 Tagú Cigányzenekar előadásaként reklámozták az eseményt. Raduly az MTI-nek elmondta, már nem is szervez fellépéseket, mert jelenleg kultúrpolitikus.

A cimbalom még nem trendi

A 100 Tagú Cigányzenekar neve tavaly óta hivatalosan 100 Tagú Cigányzenekar Országos Kulturális és Közművelődési Egyesület, és Raduly helyett Buffó Rigó Sándor látja el az elnöki funkciót. Az elnök elmondta, hogy nonprofit szervezetként tavaly 7, idén 17 millió forintot támogatást kaptak a Nemzeti Kulturális Alaptól. Buffó szerint ez nemcsak egy kisebbség kultúrája, hanem "egy professzionális kultúra, ami minden magyar ember kincse". Szerinte amit ők csinálnak, az már inkább magyar, mint cigány. Az elnök azt is elmondta, sajnálja, hogy ma a McDonald's-ba járás a kultúra, mert az trendi, pedig sokkal tartalmasabban lehetne szórakozni mondjuk élő cigányzene mellett. Reméli egyszer újra eljön ennek az ideje.