2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bécs lesz Európa roma kulturális fővárosa
2006. 11. 20. 00:00

"Európa hozzánk tartozik csakúgy, mint mi Európához"- hangsúlyozta Obrad Jovanovic, a Romano Drom képviselője bécsi sajtótájékoztatóján.

Az osztrák Romano Drom nevű szervezet, a Nemzetközi Roma Unió (IRU) és az osztrák cigányzenei egyesület közös rendezvényével az európai metropoliszt a földrész roma-kulturális fővárosává akarja varázsolni. "Európa hozzánk tartozik csakúgy, mint mi Európához"- hangsúlyozta Obrad Jovanovic, a Romano Drom képviselője bécsi sajtótájékoztatóján.

Hannes Swoboda, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón megállapította, hogy Európa nem figyel eléggé a romákra. Swoboda ezért sürgette, hogy az Európai Bizottságban hozzák létre a kisebbségügyi biztos hivatalát, amelynek kiemelten kellene foglalkoznia a romák ügyével.

A fesztiválon többek között fellép Harri Stojka gitáros fiatal rapperek kíséretében, a tejeskannával és fakanállal is zenélő híres magyarországi zenekar, a Romano Drom, de színházi előadások is szerepelnek a programban, és megnyitják Kveta Schubert fotóművész tárlatát is, amely a romák mindennapi életébe nyújt bepillantást. A fesztivált pódiumvita zárja december 3-án, amelynek témája "Bécs mint roma-kulturális főváros".