2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kivándorlás: Ad hoc bizottság alakult a részletek kivizsgálására Baranyában
2006. 11. 19. 00:00

Baranya megyében ad hoc bizottság keresi a választ arra, miért indultak el tömegesen roma családok a környékről Svédországba.

Várnai Márton a Független Hírügynökségnek elmondta: elsődleges céljuk megkeresni a tömeges kivándorlás okait, és vizsgálnák annak a körülményeit is, hogy a skandináv országban milyen körülmények fogadják a kitelepülőket.

Az elnök közölte: hétvégén végigjárják az érintett településeket, jövő hét közepén pedig a Külügyminisztérium segítségével kiutaznak Svédországba. Nem céljuk az, hogy lebeszéljék az embereket a kiutazásról, nem nyújtanak segítséget azonban nekik, ha mégis így döntenek. Igyekeznek minél objektívebb információkat adni számukra a kiutazással kapcsolatban, illetve hogy mi vár kint rájuk. Ezekből propaganda anyagot is készítenek, amelyeket romák lakta és nem romalakta településeken egyaránt terjeszteni fognak.

Várnai Márton szerint nem helyes, ha az emberek egymás után elhagyják szülőföldjüket. A problémával már a kormánynak kellene foglalkozni, hiszen tömegekről van szó - tette hozzá.