2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányellenesség az interneten
2006. 11. 18. 00:00

Járóka Lívia, Fideszes képviselő, a munkacsoport alelnöke, az összejövetelen felhívta a figyelmet a világhálón egyre nagyobb teret nyerő romaellenes oldalak kártékonyságára.

"A legfontosabb, hogy megértsük az internet nem virtuális valóság abban a tekintetben, hogy az azon keresztül hirdetett gyűlöletkeltő, és emberek kiirtására felszólító nézetek igenis valóságos veszélyt jelentenek, és ebben a tekintetben a telefonon vagy a televízióban elhangzó nézetekkel egyenértékű fenyegetésről van szó", mondta a képviselőnő.

A kommunikációs technológia fejlődésének köszönhetően az internet gazdasági és társadalmi fejlődésben betöltött szerepe tagadhatatlanul nagy. Pozitív hatásával együtt az internetnek is vannak árnyoldalai, mert egy olyan szabad médiummal állunk szemben, amely nem megfelelően szabályozott, a fellelhető információk minőségi ellenőrzése nem megoldott és amelyen keresztül ellenőrizhetetlenül terjednek az információk, sajnos sok esetben a szólásszabadság jegyében személyiségjog megsértéseknek adva helyet.

Nagyon nehéz azonosítani azokat a kisebbségellenes csoportokat, akik rasszista tartalmú üzeneteket közvetítenek, vagy rasszista témájú játékokat állítanak elő, különösen igaz ez Közép-Kelet Európára. Mivel az internet egyre szélesebb körben terjedő információforrást biztosít, fontos, hogy a romaellenesség elleni küzdelemben figyelmet szenteljünk ennek a területnek és a kormányzati szervek a roma sajtót támogatva felvegyék a harcot az interneten terjedő gyűlöletkeltés ellen, és annak büntethetőségét biztosítsák." - mondta el Járóka.

Az Anti-rasszizmus és Sokszínűség Frakcióközi Munkacsoport 150 európai parlamenti képviselőt fog össze azzal a céllal, hogy együttműködésre ösztönözze az európai parlamenti képviselőket, különböző frakciókat, érdekképviseleteket, civil szervezeteket, szakszervezeteket és az európai intézményeket a gyűlölet elleni küzdelem és esélyegyenlőségi ügyek jegyében.