HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Százhuszonkét magyar menedékjogot kért Svédországban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 November 16    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban, megalapozott információk szerint további negyven család kiérkezése várható. Ezt a külügyi szóvivő mondta szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hirdetmény

Elsősorban Baranya megyéből, Pécs és Mohács környékéről érkeztek Malmőbe olyan magyar állampolgárok, akik saját elmondásuk szerint munkavállalási céllal, vagy politikai menedékjogot kérni mentek - közölte Polgár Viktor. Az MTI kérdésére azt mondta, a külügyi tárca nem érdeklődött, ezért nem is tudja, romákról van-e szó. Megjegyezte: vannak jelek, amelyek alapján nem véletlen, hogy erről a két helyről utaztak ki magyar állampolgárok, és a háttérben valamiféle szervezés folyik.

A szóvivő kiemelte: a svéd menekültügyi hatóságok várhatóan a lehető legrövidebb időn belül lefolytatják ügyükben az eljárást és "a legvalószínűbb, hogy kitoloncolják őket Svédországból". Hozzátette: a szóban forgó személyek nyilván nehéz anyagi és szociális helyzetük miatt választották a kiutazást, ám nincs sok esély arra, hogy a kérelmeket megalapozottnak találják, már csak azért sem, mert mindkét érintett ország tagja az EU-nak, ezért a kérelemnek rendkívül megalapozottnak kell lennie.

"Úgy tudjuk, elterjedt a hír, hogy aki kiutazik, és nem kap munkát, fejenként 30 ezer svéd koronás támogatásra lenne jogosult. Ez az információ természetesen nem igaz" - hangsúlyozta Polgár Viktor. Kiemelte: a kiutazók ott tartózkodásuk idejére kapnak segélyt, de ez csak a legalapvetőbb szükségletekre elég. A szóvivő tévhitnek nevezte azt is, hogy a Svédországba érkezők azonnal szociális segélyben részesülhetnek, mivel a jogosultság általában csak egy év munkaviszony, valamint az ez idő alatt befizetett tb-befizetések után alakul ki.

Mint elhangzott, a külügyminisztérium a stockholmi magyar nagykövetségen keresztül kapcsolatban áll a svéd állami szervekkel. A szóvivő azt mondta, mivel a politikai menedékjog bizalmas kérdés, ezért pusztán érdeklődnek a magyarok felől. Polgár Viktor kitért arra, hogy tudomásuk szerint Svédországban nincs olyan nagy számú munkalehetőség, illetve idényjellegű munka, ami hozzáférhető lenne nagy számú, kellő felkészültséggel nem rendelkező, svéd és angol nyelven nem beszélő külföldiek számára.

Kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta: aki a kint tartózkodó és politikai menedékjogot kérő 122 magyar állampolgár közül kapcsolatba kíván lépni a stockholmi magyar nagykövetséggel, a konzullal, annak természetesen rendelkezésére állnak, és minden olyan ügyben, amiben ezt a jogszabályok lehetővé teszik, illetve amiben az emberiesség ezt megkívánja, segíteni is fognak. Hozzátette: minden bizonnyal azért éppen Malmö városába utaztak ki az érintett magyar állampolgárok, mert az egyik úgynevezett fapados, olcsóbb légitársaságnak van oda járata.

Polgár Viktor szólt arról, hogy a külügyminisztérium internetes honlapjára tájékoztatót tettek fel arról, Svédországban milyen szabályok vannak a foglalkoztatás területén.

Többségében roma származású az a mintegy 120 ember, aki Pécs és Mohács környékéről utazott a napokban Svédországba - közölte a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke az MTI-vel.

Kovács István hangsúlyozta: a romák nem üldöztetés miatt, hanem a jobb élet reményében hagyták el az országot.

Tájékoztatása szerint Baranya déli részén nagy a munkanélküliség, az amúgy is hátrányos helyzetű roma lakosság nehezen talál állást, nagy részük egyre nehezebben tudja fedezni megélhetésének legalapvetőbb költségeit is.

Kovács István úgy tudja: a következő két napon belül Mohács környékéről további 15-16 család tervezi, hogy Svédországba utazik. A repülőjegyeket már megvették, a gyermekeiket pedig kiíratták az iskolákból.

A kisebbségi önkormányzat elnökének az a véleménye, hogy a szerencsét próbálók többsége vissza fog térni Magyarországra, szakképzettség és idegen nyelv ismeretének hiánya miatt ugyanis külföldön sem találnak könnyebben munkát, mint itthon.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt