2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyomorlázadás Bukarestben
2006. 11. 16. 00:00

Gettólázadásnak nevezi a román média a tegnap késő este feloszlatott tüntetést, amelynek során Bukarest egyik szegény negyedének két-háromszáz lakosa összecsapott a karhatalmi erőkkel.

Ezután a nagyon rossz szociális helyzetű, zömmel cigány családok illegálisan rácsatlakoztak a kerületi vezetékre, és azóta az így vételezett árammal főznek és fűtenek is, hiszen se a gáz-, se a táv-hővezetékhez nem kapcsolódnak. Miután az illegálisan kihúzott kábeleket az áramszolgáltató leszerelte, a lakosok lezárták a kerületbe vezető utat, majd matracokat, gumiabroncsokat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták meg a csendőröket, illetve a vízsugarat nem csak a lángokra, hanem a tüntetőkre is irányító tűzoltókat. Elkeseredettségüket az is fokozta, hogy az egyik, áram nélküli alagsori lakásban éppen aznap veszette életét négy kisgyermek, miután egy gyertyától kigyulladt szobájuk.

A zavargás megfékezésére kirendelt karhatalmi erők segítségére sietett az ötödik kerületi polgármester és a bukaresti prefektus, akik szociális támogatást ígértek, de az emberek csak akkor nyugodtak meg, amikor a helyszínre érkezett a Steaua futballklub dollármilliárdos tulajdonosa, aki egyébként egy egyre népszerűbb ortodox-jobboldali párt vezetője, aki megígérte, hogy kiegyenlíti az öt háztömb mintegy 400 ezer eurós tartozását az áramszolgáltatónak.