2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Leégett a roma központ: "biztosan szándékosan gyújtogattak"
2006. 11. 07. 00:00

Rongálás bűntette miatt indított eljárást a rendőrség ismeretlen tettes ellen az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ (OCIMK) tűzesete kapcsán.

Hétfőn leégett az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ (OCIMK) épületének két emelete. A tulajdonos OCÖ tavaly döntött a használaton kívüli épület értékesítéséről, most a szervezet Dohány utcai székházában üzemel az intézmény. Szerdán ismét napirendre tűzi a közgyűlés az épület eladását - közölte Kolompár Orbán elnök.

Hozzátette: nem szereltek térfigyelő kamerát az intézményre, és biztosításuk sem volt, mert idén már nem tudták kigazdálkodni a havi hetvenezer forintos biztosítási díjat, miután nem kaptak rá költségvetési támogatást a Kulturális Minisztériumtól. 1999-ben százötvenmillió forintot fizetett az OCIMK-ért az akkor még Farkas Flórián vezette OCÖ. A Roma Sajtóközpont információi szerint korábban egy vállalkozás száznegyvenmillió forintot ígért az épületért.

Az informátor szerint a tűz még jól jöhet a cégnek, amely így akár pályázat nélkül, olcsóbban juthat hozzá az ingatlanhoz. Kolompár viszont azt mondta: nincs tudomása semmilyen vételi ajánlatról, és ha szerdán az eladás mellett döntenek, azt szabályos közbeszerzési pályázattal teszik. Az OCÖ független szakértőt kér fel a kárfelmérésre, és feljelentést tesz a rendőrségen.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnál elmondták: azzal adták át az ügyet a rendőrségnek, hogy biztos szándékosan gyújtották fel az épületet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk: egyelőre ismeretlen gyúlékony anyaggal locsolták le a két tűzfészket az épületben, ahonnan a lángok kiindultak. Az illetékes X. kerületi rendőrkapitányság rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.