HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányügyi Tárcaközi Bizottság szeptember 25-i üléséről-Új Magyarország Fejlesztési Terv

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Szeptember 26    Forrás: OS


Ez a cikk archív

A Cigányügyi Tárcaközi Bizottság szeptember 25-i ülésén Hornungné Rauh Edit, esélyegyenlőségi szakállamtitkár vezetésével megtárgyalta az Új Magyarország Fejlesztési Tervben szerepelő, a romák társadalmi integrációját elősegítő fejlesztési programokat.

Hirdetmény

A bizottság ülésén az érintett szaktárcák képviselői mellett Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos, illetve jelentős roma szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat képviselői vettek részt.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv rendkívüli lehetőség, amely az elkövetkező években valóban áttörést hozhat a leghátrányosabb helyzetű térségek és a legszegényebb családok életében. A 2007-2013 közötti fejlesztési ciklusban a roma népesség társadalmi integrációját nem egyszeri akciókkal, hanem komplex társadalom- és gazdaságpolitikai beavatkozásokkal szükséges elősegíteni. Mind a politikában, mind ágazati és területi fejlesztésben erősíteni kell az esélyegyenlőséget, annak érdekében, hogy a roma közösséget sújtó súlyos diszkrimináció és az emberi méltóságot sértő szegénység felszámolhatóvá váljon.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a következő szakpolitikai fejlesztési irányok megjelenése várható:

- Komplex térségfejlesztési programok, amelyek a romák által is sűrűn lakott leghátrányosabb kistérségekre koncentrálnak. Ezekben a kistérségekben a többszörös hátrány felszámolása érdekében összehangolt, a gazdaságra, a közlekedési viszonyokra, a foglalkoztatásra és szakképzésre, az oktatásra, az egészségügyre és a szociális intézményekre egységesen kiterjedő térségfejlesztési programokra van szükség. A kirekesztődés, szegénység és leszakadás mára több csoport és vidék esetében szinte visszafordíthatatlannak tűnik, ezért a legrosszabb helyzetű térségek a többitől eltérő bánásmódot, kiemelten kezelt, komplex fejlesztést igényelnek.

- Antidiszkriminációs képzések, gyakorlatok kiterjesztése az oktatásban és foglakoztatásban, előítéletek csökkentését, szemléletformálást célzó kampányok.

- A roma gyerekek esélyeit javító programok beindítása, amelyek egyrészt csökkentik, illetve megszüntetik az iskolai szegregációt és lemorzsolódást, másrészt a roma gyerekek szegénységének csökkentése érdekében fejlesztik az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat.

- A roma népesség munkaerő-piaci státuszának javítását célzó képzési, foglakoztatási programok elindítása.

- A roma kultúrát és művészetet támogató programok.

- A roma szervezetek szolgáltatásokhoz és pályázatokhoz való hozzáférésének javítását célzó programok.

Budapest, 2006. szeptember 25.

SZMM Sajtótitkárság

Kiadó: Szociális és Munkaügyi MinisztériumHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt