2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rossz néven vették a roma osztálytársakat
2006. 09. 08. 00:00

Elszabadultak az indulatok az egyik sátoraljaújhelyi általános iskola tanévnyitóján, miután néhány szülő számára ott derült ki, hogy gyermekeiknek roma osztálytársaik lesznek.

Az eset a szülők kirekesztő magatartása mellett azért szomorú, mert a vita a kisdiákok előtt folyt - mondta el Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke a Független Hírügynökségnek. Többen indulatosan fejezték ki nemtetszésüket a roma osztálytársak miatt.

A történtek a szülők romákkal szembeni fenntartásai mellett iskolaszervezési problémáknak is köszönhetők - közölte Nagy Mihály, a négy intézmény által alkotott sátoraljaújhelyi általános iskola érintett tagiskolájának igazgatója. Tavasszal ugyanis a tagiskolába hat gyerekkel több jelentkezett, mint amennyit a keretszám megengedett. A kisdiákok szülei azonban arról hallani sem akartak, hogy gyermekeiket másik intézménybe írassák. Ezért a szomszédos tagiskolából átirányítottak 12 kisdiákot, mert 18 gyerekkel már lehetett volna egy újabb osztályt indítani. Hogy az átirányított gyerekek mindannyian romák, az az évnyitón derült ki.

A helyzet megoldására az általános iskola vezetői azt a megoldást találták ki, hogy a gyerekeket visszahelyezték eredeti iskolájukba.